Trei mari trădări din istoria neamului

Trei mari trădări din istoria neamului

Cum ar fi arătat oare istoria fără trădători și trădări? De la Burebista la Alexandru Ioan Cuza istoria noastra e presărată cu evenimente tragice, în care rolul principal a fost jucat de personaje fără scrupule care, prin josnicele lor fapte, au schimbat mersul istoriei și soarta poporului.

Burebista. În vremea lui Burebista, care a domnit pe la jumătatea secolului I î.Hr., statul dac a ajuns în culmea puterii sale. În urma victoriilor repurtate de acest rege, statul dac - cu capitala la Argedava - a ajuns să se întindă pe un teritoriu imens, cuprins între Alpii nordici, Munții Balcani, Marea Neagra și Nistru. Pînă și impăratul roman Cezar se temea de marea putere a regelui dac și, în jurul anului 44 î.Hr., pregătea un razboi împotriva lui. A murit însă – asasinat - înainte de a apuca să pornească spre regatul dac.

Si, la puțin timp după aceea, tot unei conspirații i-a căzut victima și Burebista. Nobilii nemulțumiți de puterea și autoritatea sa au complotat pentru a-l înlătura. Odată cu dispariția lui, imensul regat dac s-a destrămat, spărgîndu-se în mai multe bucăți pe care cei care uneltiseră spre a-l doborî pe Burebista și le-au împărțit între ei.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load