Sinteza raportului Kroll II ridică multe semne de întrebare, experți

Sinteza raportului Kroll II ridică multe semne de întrebare, experți

Sinteza raportului Kroll II, care a fost publicată de către Banca Națională a Moldovei pe 21 decembrie, ridică mai multe semne de întrebare la care autoritățile de stat trebuie să dea răspunsuri.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, spune că o întrebare la care nu se dă răspuns în sinteza raportului Kroll II este cine a fost beneficiarul final al furtului miliardului. „Ne interesează și cînd va urma într-adevăr rambursarea banilor fraudați, dar trebuie să-mi dau seama că această investigație presupune că este necesară o colaborare foarte strînsă cu organele de drept ale Republicii Moldova”, spune Lilia Carasciuc.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că raportul Kroll II ridică mai multe întrebări la care autoritățile trebuie să ofere răspunsuri. în plus, unele informații compania le-a obținut de la BNM. În acest caz, expertul se întreabă de ce BNM nu a făcut cunoscute cetățenilor aceste informații din start, dar a fost nevoie de intermedierea unei companii internaționale pentru a face publice niște informații. Potrivit lui, reiese că această companie internațională este un fel de purtător de cuvînt al Băncii Naționale a Moldovei.

Expertul financiar al Centrului Analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu, afirmă că raportul companiei internaționale este unul de suport și de susținere a autorităților de stat care sănt de bază și trebuie să-și facă treaba. „Raportul detaliat poate fi utilizat ăn urmăririle penale, investigațiile ulterioare, oficiale, care trebuie să le facă autoritățile din Republica Moldova”, spune Sergiu Gaibu. Potrivit lui, compania Kroll a avut acces la informații „suficient de publice” la care ar fi avut acces și autoritățile de stat și ar fi putut să facă de sine stătător o serie de investigații ăn acest sens.

Cel de-al doilea raport Kroll dezvăluie cum au fost furați banii din sistemul bancar moldovenesc, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Anunţul a fost făcut de către Banca Națională, care a publicat, în seara zilei de 21 decembrie, o sinteză a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load