X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Vocea poporului: "Ce cred cetățenii despre inițiativa de introducere a votului prin corespondență"

7 mar. 09:47 (reactualizat 17 mar. 01:15)   Vocea poporului
9613 1

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova au înregistrat o inițiativă legislativă privind introducerea votului prin corespondență. Inițiativa a provocat îngrijorări în rîndul unor politicieni, precum și promisiuni de a contesta această măsură în instanță. În legătură cu controversele privind inițiativa legislativă, redacția noastră a realizat un sondaj de opinie în rîndul cetățenilor pentru a afla părerea lor în această privință.

Părerile sînt împărțite. Unii consideră că votul prin corespondență va facilita procesul pentru cetățenii moldoveni care locuiesc peste hotare, în special în țările în care distanțele pînă la secțiile de votare sînt mari. Cu toate acestea, alții nu cred în transparența alegerilor prin această metodă, subliniind potențialele riscuri de manipulare și dificultățile tehnice asociate cu implementarea unui astfel de sistem.

"Progres. Lasă-l să fie".

"Eu nu cred în electronică. Mă duc întotdeauna la secțiile de votare. În siguranță am luat, am marcat, am pus în urnă".


"Este o idee bună. Nu știu, probabil că e bine pentru cetățeni".

"Eu nu sînt de acord. Nu este corect. Nu se știe cîți oameni vor vota în acest fel. Pînă acum a fost că te duceai și votai singur. E mai bine așa".

"Depinde de persoană. Dacă unii oameni nu pot veni la secții ca să voteze, ar fi bine".

"Nu, pentru că trebuie să existe o persoană reală care să meargă și să voteze. Prin corespondență se poate întîmpla orice. Și oamenii morți, și oamenii bolnavi, imobilizați la pat, care nu conștientizează că pot vota".

"Ca să fiu sincer, nu este nimic transparent. În general, sînt multe lucruri pe care noi, oamenii obișnuiți, nu le știm pînă la capăt. Aceasta este opinia mea personală".

"La noi nu este ca în alte țări străine, ca toată lumea să aibă un telefon și așa mai departe, este incomod".
"Omul trebuie să fie prezent personal și atunci va fi mai corect, cetățenii vor fi mai protejați".

"Pozitiv. Așa ar fi mai transparent".

"Nu, desigur că sînt împotrivă, nu va fi ordine".

"Depinde în ce țară trăiești. Eu locuiesc departe în străinătate, acolo mă duc la ambasadă să votez. Prin corespondență, online, totul se acceptă".

"Foarte bine. Vor fi mai puține fraude. Prin corespondență, online, va fi mai corect. Și vor vota mai mulți, pentru că există cazuri cînd mulți nu votează în alte țări. Iar pentru cei din America, Canada trebuie neapărat să fie vot prin corespondență, prin internet".

8
0
0
2
90

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?