X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Sucul din sfeclă stăvileşte dezvoltarea tumorilor canceroase

6 dec. 2018,, 05:00   Externe
3534 0

Un pahar cu suc din sfeclă, nu numai că micşorează tensiunea arterială, dar încetinește, totodată, progresarea demenţei şi opereşte dezvoltarea tumorilor canceroase, arată un nou studiu.

roprietățile de leac ale sfeclei au fost evaluate de către profesioniști din întreaga lume. După o serie de teste științifice, s-a dovedit ca rădăcina de sfeclă este un antioxidant puternic şi că are proprietăți anticancerigene.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington, Statele Unite ale Americii, au constatat ca sucul din sfeclă încetinesc creșterea tumorilor la pacienții cu 12,5%. Experții spun că acest lucru este o bună metodă de prevenire pentru femeile, predispuse genetic la dezvoltarea cancerului de sîn.

Savanţii de la Universitatea din Carolina de Nord, din SUA, au constatat că sfecla poate încetini schizofrenia, iar acest lucru se datorează faptului ca oxidul de azot conținut în sfeclă, creşte fluxul de sînge către creier. Testele au arătat, de asemenea, că sfecla conţine un nivel ridicat de acid folic, foarte util (aproximativ 75% din valoarea zilnica recomandată), care poate preveni dezvoltarea bolii Alzheimer.

Spre deosebire de alte legume benefice pentru sănătate, sfecla conține o substanța numită betaină, care normalizează secreția acidului gastric.


Cum gătești sfecla roșie

Cele de mărime mijlocie şi cele mari se pot fierbe întregi la aburi timp de 1 oră; pentru cele mici, timpul de fierbere este de 30 minute.

De asemenea, o sfeclă mare sau potrivită se poate fierbe întreagă în apă cu sare cca 1h-11/2 h, iar una mica – timp de 45 de minute. Verificați dacă sînt gata înfibgîndu-le cu furculița; dacă intră ușor, sfecla poate fi luată de pe foc. După fierbere, le scurgeți de apa şi le curățați coajă.

Dacă folosiți sfecla roșie la prepararea supei, tăiați-o cuburi, căci bucățile mici fierb mai repede. Sfecla își păstrează gustul dulce cînd e dată la cuptor. Încălziţi în prealabil cuptorul la semnul 5/190 grade C. Aşezaţi sfecla întreaga, tăiată în jumătate ori sferturi într-o tavă de copt şi stropiți-o cu ulei de măsline.

Presarăți sare şi piper negru. Înainte sa le puneți la fiert, spălați-le sub jet de apă rece şi curățați-le de pămînt cu o perie de legume (nu e nevoie sa le curățați de coaja ca pe cartofi, ca sa nu își piardă toata culoarea).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?