Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Restricții COVID-19: Care sînt cele mai afectate țări UE

13 apr. 2021,, 09:00   Externe
2210 0

La mai bine de un an de la debutul pandemiei şi în plină campanie de imunizare, Europa oscilează între ridicarea, cel puţin parţială, a unor restricţii şi pregătiri pentru o nouă carantină.

Marea Britanie, Cehia și Bosnia au eliminat unele măsuri. Germania, în schimb, se confruntă în continuare cu un număr ridicat de pacienți cu COVID, iar secţiile de Terapie Intensivă sînt pline.

În altă ordine de idei, după ce a monitorizat efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson, Departamentul Sănătății din Statele Unite a anunțat că reacțiile severe sînt extrem de rare, un caz la 28.000 de doze administrate.

Germania a depășit pragul de trei milioane de îmbolnăviri, iar rata de infectare la nivel național este de 136 de cazuri la suta de mii de locuitori. Autoritățile condiționează ridicarea restricțiilor de scăderea incidenței sub 50. Prin urmare, nu doar că nu se pune problema relaxării, ci pare iminentă o nouă carantină strictă. Medicii sînt primii care cer o astfel de măsură.

„Ce am învățat din primele două valuri este că, mai întîi, crește numărul spitalizărilor, ceea ce deja se întîmplă la noi. Numărul celor internați s-a dublat în ultimele două săptămîni și ne așteptăm ca asta să se întîmple aidoma și la Terapie Intensivă.”, a declarat Jörg Krebs, Spitalul Universitar Mannheim.


Vin însă veşti bune din Cehia, una dintre ţările europene grav lovite de pandemie. La aproape două luni de la debutul celui de-al treilea val, guvernul de la Praga a ridicat luni o parte din restricții. S-au redeschis grădinițele, iar elevii din clasele primare s-au întors în bănci. În plus, grădinile zoo şi cele botanice primesc din nou vizitatori.

În capitala Sarajevo, localnicii s-au înghesuit la terase şi cafenele în aer liber, după ce autorităţile au relaxat unele dintre măsurile luate acum mai bine de o lună.

În Italia, restaurantele şi barurile au în continuare lacătul pe ușă. Regulile ar putea rămîne în vigoare pînă la sfîrşitul lunii, deşi numărul cazurilor noi, anunțate zilnic, este în scădere.

Sute de proprietari de localuri au protestat luni pe străzile din Roma, unde au apărut incidente.

Mulţi îşi pun speranţele în campania de imunizare, care ia amploare în Uniunea Europeană. Autorităţile de la Bruxelles au transmis luni că primele doze de ser produs de Johnson&Johnson au plecat spre statele membre. Pînă la sfîrşitul lunii iunie, 55 de milioane de vaccinuri vor fi împărţite în Uniune.

Peste Ocean au apărut tensiuni în legătură cu alocarea dozelor de vaccin. Autoritățile din statul Michigan, unde rata de infectare a crescut dramatic, imploră Guvernul Federal să trimită acolo mai multe resurse.

Pînă acum, Casa Albă a trimis în Michigan 160 de cadre medicale, care să ajute la campania de imunizare, nu însă și doze suplimentare de vaccin.

Intre timp, India, cu 1,35 de miliarde de locuitori, a depășit Brazilia la numărul de infectări, ocupînd acum locul al doilea în lume. În acest moment, una din șase îmbolnăviri raportate zilnic pe plan global vine din India și lucrurile ar putea fi mai grave, întrucît sute de mii de hinduși s-au adunat pe malurile fluviului Gange pentru rugăciuni speciale, fără distanțare fizică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?