TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

În ce țări ale lumii pot călători cetățenii Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova a publicat noi alerte de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova. Astfel, potrivit datelor oferire de autorități, deținătorii de pașapoarte moldovenești pot călători în următoarele state ale lumii:

Ucraina: Cetățenii moldoveni vor putea să intre în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentînd obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Dat find faptul că țara noastră se află în categoria roșie sau care, cetățenii moldoveni trebuie să prezinte la punctul de trecere a frontierei un rezultat negative al testului COVID-19 efectuat nu mai tîrziu de 72ore de la data traversării hotarului. În lipsa testării menționate aceste persoane vor intra în carantină timp de 14 zile.

Turcia: Cetățenii Republicii Moldova pot intra pe teritoriul turc fără restricții însă vor prezenta la vamă un test negative la COVID-19 făcut cu maxim 72 de ore. Totodată cei care vin cu avionul au posibilitatea să fie testați direct în aeroport.

Bulgaria: Cetățenii Republicii Moldova pot intra pe teritoriul bulgar fără restricții însă vor prezenta la vamă un test negative la COVID-19 făcut cu maxim 72 de ore sau au un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19.

Egipt: Nu sînt interdicții de intrare pentru cetățenii străini, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. La intrare în țară este obligatoriu de a prezenta un test negative la COVID-19 făcut maxim cum 48 de ore înainte de a intra în țară.


Albania: Nu sînt interdicții de intrare pentru cetățenii străini, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, a fost scoasă măsura de autoizolare odată cu intrarea în țară pentru străinii care vin în Albania în scop turistic.

Macedonia de Nord: Nu sînt interdicții de intrare pentru cetățenii străini, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. Nu este obligatorie măsura de autoizolare odată cu intrarea în țară pentru străinii care vin în Macedonia de Nord în scop turistic.

Uzbechistan: Toate persoanele care sosesc în Uzbekistan din state aflate pe lista „galbenă” trebuie să dețină un certificat emis în ultimele 72 de ore, care să ateste lipsa infecției cu SARS-CoV-2. De asemenea, toate persoanele trebuie să completeze un formular în care vor menționa adresa la care se vor supune autoizolării (adresa hotelului sau cea de domiciliu). Persoanele care sosesc în Uzbekistan din state aflate pe lista „roșie” vor intra, obligatoriu, în carantină timp de 14 zile.

Kîrgîzstan: Cetăţenii moldoveni, care sînt în necesitatea de a se deplasa în Republica Kîrgîză, Ambasada recomandă să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă!

De menționat că pentru turiștii moldoveni hotarele țărilor precum Emiratele Arabe Unite, Insulele Maldive, Bali, Sri Lanka​, Сuba dar și Republica Dominicană sînt la fel deschise. Condiția este ca testul COVID să fie făcut atît la decolare din țară, cît și cînd ajung la destinație.(prețul testului ajungînd la 100 de $)

NOTĂ! De menționat că, moldovenii care au rude de gradul I, vize de reședințe, vize de tip A,B sau contracte de muncă pot călători în țările UE sau alte state ale lumii fără impedimente.

La traversarea frontierei, aceștia vor trebui să prezinte acte ce confirmă gradul de rudenie (certificat de căsătorie, de naștere ș.a., contractul de muncă al rudei sau viza de reședință)

Alte state Europene dar și țări precum Federația Rusă, România și Belarus rămîn închise pentru moldoveni, excepție fac doar cetățenii care dețin vize de reședințe în acele state sau permis de ședere.

Informațiile sînt publicate în regim operativ de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare (lista poate fi accesată pe pagina web a ministerului: bit.ly/2ZOPUrn). Informațiile curente se bazează pe cele mai recente date disponibile și sînt colectate din surse naționale autorizate și publice și sînt publicate la secțiunea „Alerte de călătorie COVID-19”;

Totodată, pentru siguranța cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare, suplimentar la coordonatele misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are activat un Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990– gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau din străinătate la: +373 22 788 722. Operatorii au program de luni pînă vineri între orele 08.0017.00 (ora Republicii Moldova). Înafara programului cu publicul, puteți expedia un mesaj: prin email la call.center@mfa.gov.mdsau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel;

Suplimentar la resursele MAEIE, recomandăm cetățenilor Republici Moldova care dispun de dubla cetățenie, a unui stat membru al UE, consultarea adițională și a datelor operative privind menținerea/ridicarea măsurilor restrictive la următoarea adresă:

Re-Open (Platformă menținută de Uniunea Europeană): bit.ly/3eBoSIP

Mai multe detalii aflați în tabelul de mai jos.

alerte_de_calatorie_07.05.2021 by Irina Miron

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load