Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Secretarul de Stat al SUA: ”Vom continua să acordăm ajutor militar și economic Kyivului”

2 feb. 2021,, 07:48   Externe
1432 1

Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a promis că Washingtonul va continua să ofere asistență militară și economică Kyivului. Acest lucru este menționat în declarația de luni a șefului Serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Secretarul de stat a menționat [prezența] din partea ambelor partide a unei susțineri puternice a Ucrainei și [a declarat] prioritatea pe care SUA o acordă suveranității, integrității teritoriale și aspirațiilor euro-atlantice ale Ucrainei. El a promis să continue ajutorul economic și militar activ [din partea SUA] pentru Ucraina”, se arată în comunicat.

Potrivit lui Price, șeful diplomației americane, de asemenea, "a subliniat importanța menținerii progresului Ucrainei în lupta împotriva corupției, punerea în aplicare a principiului supremației legii" și punerea în aplicare a reformelor economice. "Secretarul de stat și ministrul de Externe, Kuleba, au discutat, de asemenea, eforturile actuale ale Ucrainei în lupta împotriva COVID-19 și realizarea reglementării diplomatice privind agresiunea rusă în estul Ucrainei și Crimeea", a declarat Price.

După lovitura de stat din Kiev, în februarie 2014, autoritățile din Crimeea și Sevastopol au decis să organizeze un referendum privind reunificarea cu Rusia. La vot, care a avut loc pe 16 martie a aceluiași an, au participat peste 80% din cei cu drept de vot. Pentru reunificarea cu Rusia au votat, respectiv, 96,7% și 95,6% dintre locuitorii din Crimeea și Sevastopol. Pe 18 martie, președintele Rusiei a semnat un acord de acceptare a Republicii Crimeea și Sevastopol în componența Federației Ruse, iar pe 21 martie documentul a fost ratificat de Adunarea Federală. Kyivul a refuzat să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei, transmite tass.ru.

La baza reglementării pașnice a conflictului din Donbas se află acordurile de la Minsk. Ele presupun nu numai încetarea focului, retragerea armamentului, amnistia, reluarea legăturilor economice, dar și realizarea unei reforme constituționale profunde în Ucraina, rezultatul căreia ar trebui să fie descentralizarea puterii, ținînd cont de statutul special al unor raioane din regiunile Donetsk și Lugansk. Cu toate acestea, pînă în prezent, acest plan rămîne nerealizat, deoarece partea ucraineană a refuzat să pună în aplicare punctele politice ale acordului, invocînd nerezolvarea problemelor de securitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?