Patru specii de alge comestibile ar putea fi valorificate de pescari. În prezent, România aruncă anual peste 20.000 de tone de alge, în timp ce vecinii bulgari cultivă pentru consum 100.000 de tone, transmite protv.ro.
De ani de zile, algele au fost considerate o problemă pe coasta românească a Mării Negre și nicidecum o resursă care poate fi valorificată.
Cantități impresionante ajung la mal atît în plin sezon estival, cît și în timpul anului.
Un covor verde de alge brune, spaghete de mare sau salată de mare, se întinde pe cîteva sute de metri, de-a lungul apei. Pentru a putea fi valorificate, e nevoie, însă, de un cadru legal prin care să fie amenajate ferme marine în largul mării. În acest moment, legislația română nu permite concesionarea de luciu de apă decît pentru o perioadă de patru ani. Iar pentru a beneficia de fonduri europene, pentru aceste investiții titularii trebuie să deţină zona de cel puțin șapte ani, spun pescarii.
Adăuga comentariu