X 
Cutremure stiri: 504

Zece întrebări la care SUA ar trebui să ofere răspunsuri întregii lumi

4 mai. 2020,, 20:00   Externe
4360 3

1. De ce SUA nu mai oferă informații actualizate despre reluarea de anul trecut a experimentului de modificare a virusului gripei aviare?

În februarie 2019, revista „Science” a anunțat că autoritățile americane au aprobat în taină experimentul de modificare a virusului gripei aviare. Cercetarea, care vizează transformarea virusului H5N1 pentru a fi mai capabil să infecteze mamiferele, a fost controversată și considerată extrem de periculoasă. Unii experți consideră că modificarea poate crește riscul de transmitere a virusului de la om la om.

Întrebarea este de ce guvernul american a decis să reia desfășurarea experimentului la 4 ani după ce a fost oprit și de ce nu mai există actualizări cu privire la acest experiment?

2. Institutul de Cercetări Medicale al Armatei Statelor Unite pentru Boli Infecțioase (USAMRIID) a fost mai devreme închis. De ce?

The Global Biodefence a anunțat în aprilie că USAMRIID, instituția principală a armatei americane și centrul de cercetare biologică cu sediul central în Fort Detrick, Maryland, a reluat activitatea. În iulie 2019, Instituția a primit interdicția de a studia agenții biologici și toxinele (BSAT). În martie, pe site-ul Casei Albe a apărut o petiție, prin care se solicita clarificarea închiderii USAMRIID. Aîînd în vedere că această problemă a devenit principala preocupare publică, care este răspunsul guvernului SUA?


3.Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA a realizat un scenariu anul trecut, care a fost similar cu focarul de COVID-19. Este aceasta o coincidență?

În martie, ziarul New York Times a citat un raport de la guvernul american în care se spune că, din ianuarie pînă în august 2019, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA a organizat un scenariu numit „Crimson Contagion” (Infecția purpurie) care imita un focar inventat cu implicarea unui grup de turiști carea au vizitat China. Ei s-au infectat și au zburat în diferite țări, inclusiv în SUA.

În octombrie anul trecut, cîteva organizații americane au organizat un exercițiu de pandemie la nivel înalt numit Eveniment 201. În cadrul exercițiilor a fost prezentat un scenariu potrivit căruia un virus fictiv numit CAPS, care provoacă simptome mai grave decît SARS și se transmite pe calea respiratorie precum gripa obișnuită, a cauzat o pandemie. Ca și în cazul COVID-19, nu exista un vaccin împotriva CAPS.

Este doar o coincidență faptul că virusul inventat seamănă foarte mult cu COVID-19? O altă întrebare este: de ce nu au fost luate suficiente măsuri de prevenire în primele etape ale focarului de coronavirus, dacă SUA deja prezisese o pandemie similară?

4. Serviciile de informații din SUA au avertizat despre criza de coronavirus încă în noiembrie trecut. De ce acest avertisment a fost ignorat?

După cum a anunțat în aprilie American Broadcasting Corporation (NCMI), încă de la sfîrșitul lunii noiembrie 2019, serviciile de informații din SUA au avertizat Agenția de Informații Militare, Pentagonul și Casa Albă că o boală infecțioasă se răspîndește în Wuhan, China.

În noiembrie anul trecut, Centrul Național pentru Informații Medicale (NCMI) din SUA a emis un raport în care descrie detaliat pandemia de coronavirus, care ulterior a fost identificată drept „COVID-19”. Unii analiști au presupus că focarul din Wuhan ar fi putut evolua într-un eveniment catastrofal. Potrivit Washington Post, pe parcursul a mai mult de două luni, din ianuarie pînă în februarie, Trump a primit avertizări intense de la agențiile de informații americane cu privire la coronavirus. De ce guvernul SUA nu a declarat stare de „urgență națională” pînă la 13 martie?

5. Ar putea autoritățiile SUA să specifice cîte dintre decesele raportate de gripă au fost de fapt infecții cu COVID-19?

Pe 21 februarie televiziunea japoneză Asahi Television a anunțat că circa 14.000 de persoane decedate de gripă în SUA ar fi putut muri din cauza coronavirusului. În scurt timp acest subiect a devenit pe larg mediatizat.

La sfîrșitul lunii februarie, Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au lansat un raport, în care se arată că în această iarnă în SUA au fost înregistrate cel puțin 32 de milioane de cazuri de gripă.

Întrebare: Printre decesele de gripă raportate în SUA, cîte cazuri au fost de fapt cu COVID-19? A acoperit oare guvernul SUA răspîndirea coronavirusului cu gripa? Cînd va face publice guvernul american probele virusului gripal din SUA și secvența genetică a acestuia, sau cînd va permite experților OMS sau a Națiunilor Unite să efectueze probe și analiza virusului?

6. Cînd a apărut pentru prima dată noul coronavirus în SUA?

Într-un raport publicat la sfîrșitul lunii aprilie de către autoritățile locale din domeniul sănătății se menționează că o femeie de 57 de ani din comitatul Santa Clara, California a murit din cauza COVID-19 pe 6 februarie, cu aproximativ 20 de zile mai devreme de data în care SUA a anunțat prima moarte cauzată de virus.

Ziarul The Los Angeles Times a citat-o pe colaboratoarea departamentului sănătății din comitatul Santa Clara, Sara Cody: „Presupunem că fiecare dintre ei reprezintă un transmițător în cadrul comunității. La începutul lunii februarie în comunitatea noastră a existat un nivel semnificativ de răspîndire a virusului”.

Directorul executiv al comitatului, Jeffrey V. Smith, a declarat că aceasta este o dovadă că coronavirusul circula în California încă din ianuarie sau chiar mai devreme.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a ordonat tuturor comitatelor statului să revadă evectuarea autopsiilor persoanelor decedate suspectate de coronavirus care datează din decembrie.

Cînd a apărut totuși pentru prima dată coronavirusul în SUA? Oare n-a început răspîndirea coronavirusului mai devreme decît a fost a nunțat?

7.Cum a reușit atît de repede SUA să obțină tulpinile virusului pentru a începe prima testare pe un om a vaccinului împotriva COVID-19?

Pe 16 martie ziarul The Wall Street Journal a raportat că prima testare pe om a vaccinului experimental Moderna Inc. împotriva COVID-19 a început deja. Experții au ridicat imediat întrebări cu privire la viteza dezvoltării vaccinului, spunînd că acesta nu va fi posibil decît dacă SUA ar fi obținut tulpinile virusului încă la etapele inițiale.

Deci, apare întrebarea: cum și cînd au obținut SUA tulpinile virusului? Cum au reușit să creeze atît de repede vaccinul?

8. De ce guvernul american nu consider pandemia periculoasă, iar oficialii continua să văndă acțiuni la prețuri mici?

Potrivit The Washington Post, președintele Comitetului Senatului pe problem de Informații din SUA, Richard Burr și soția sa, au vîndut acțiuni în sumă de 1,7 milioane USD, cu doar o săptămînă înainte de căderea pieței. De ce acești funcționari au acționat atît de repede în timp ce guvernul nu dădea importanță pandemiei?

De ce informațiile vitale au fost ascunse de societate, în timp ce oficialii au profitat de posibilitatea tranzacționării?

9. De ce experților din SUA nu li se permite să discute despre COVID-19 în public?

The New York Times a anunțat că Casa Albă a început să înăsprească controalele pentru toate mesajele despre coronavirus de la funcțonarii din domeniul sănătății pe 27 februarie, după ce vicepreședintele Mike Pence a fost fost numit pentru a supraveghea reacția țării față de epidemia de coronavirus.

Mai mulți oameni de știință și demnitari guvernamentali, inclusiv expertul principal în boli infecțioase din țară, Anthony S. Fauci, au fost rugați să facă declarații publice despre COVID-19 doar după consultarea biroului vicepreședintelui american.

De ce Statele Unite, care pretind la libera exprimare, nu permit experților și savanților să discute despre noul coronavirus în public? Vrea SUA să ascundă ceva sau se teme de ceva?

10. Ce fel de cercetări se fac în laboratoarele biologice ale SUA din afara țării? De ce SUA nu vorbesc despre aceasta?

Potrivit agenției de știri Sputnik, Natalia Poklonskaya, vicepreședinte al Comitetului pentru Afaceri Externe al Dumei FR, a propus verificarea legitimității laboratoarelor biologice americane din întreaga lume.

Nu demult, reprezentantul Ministerului rus de Externe și-a exprimat îngrijorarea privind înființarea laboratorelor biologice în țările din fosta Uniune Sovietică.

Grigorii Trofimciuk, expert rus în domeniul afacerilor externe și apărării naționale, a declarat că activitatea acestor laboratoare biologice nu a fost niciodată dezvăluită lumii și că acestea au cauzat nu o singură dată probleme, inclusiv focare de boli infecțioase periculoase, cum ar fi rujeola în zonele aflării laboratoarelor.

Ce cercetări au loc în aceste laboratoare biologice? De ce SUA nu vorbesc despre funcția, utilizarea și siguranța acestor laboratoare biologice?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав