Ulianovschi: Moldova pledează pentru retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul său

Ulianovschi: Moldova pledează pentru retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul său

Republica Moldova pledează consecvent pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul său, precum și pentru transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.


Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul Reuniunii ministeriale anuale a OSCE, care s-a desfășurat în aceste zile la Milano, Italia.


În opinia ministrului Tudor Ulianovschi, acestea și alte măsuri de întărire a încrederii și de sprijinire a populației contribuie la apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului și la crearea unei atmosfere potrivite pentru soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean. În context, Tudor Ulianovschi a invocat rezoluţia Adunării Generale a ONU „Cu privire la retragerea completă și necondiționată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. El a atras atenţia asupra pericolelor de natură umanitară şi ecologică pe care le comportă stocurile de muniții de la Cobasna.


Șeful diplomației moldovenești a ţinut să mulţumească celor 57 de state participante pentru sprijinul acordat în adoptarea declaraţiei cu privire la procesul de negocieri în formatul “5+2” în care este reiterată hotărîrea fermă a „de a contribui la identificarea unei soluţii paşnice, cuprinzătoare şi durabile pentru acest conflict, bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional cu acordarea unui statut special pentru Transnistria.


Șeful diplomației de la Chișinău s-a referit și la incidentul din strîmtoarea Kerci. „Incidentul naval ruso-ucrainean ne demonstrează odată, în plus, cît de fragilă este pacea și securitatea în această zonă geografică în care este situata și țara mea”, a ținut să concretizeze ministrul Tudor Ulianovschi.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load