Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: Rezoluția ONU, folosită ca argument în negocierile privind rezolvarea conflictului transnistrean

27 iun. 2018,, 14:51   Politică
3579 1

Rezoluția privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, votată de Adunarea Generală ONU la 22 iunie, are caracter mai mult politic, de aceea autoritățile de la Chișinău înțeleg perfect că aceasta nu obligă Federația Rusă să o respecte.

Însă autoritățile au simțit necesitatea ca subiectul să fie discutat la nivel înalt încă începînd cu Summitul OSCE de la Istanbul. Declarații în acest sens a făcut șeful Direcției OSCE și al Direcției Securitate Internațională din cadrul MAEIE, Vasile Mircos, în cadrul unei conferințe de presă la Odesa, cu ocazia celei de-a 30-a reuniuni a Consiliului Consultativ al EUBAM, transmite IPN.

Potrivit lui Vasile Mircos, rezultatele Summitului de la Istanbul din anul 1999, unde Moscova s-aangajat își retragă armamentul și militarii de pe teritoriul Republicii Moldova, sînt egale cu zero. Astfel, autoritățile moldovenești prin respectiva rezoluție au atras mai multă susținere și atenție internațională, pentru ca în perspectivă țara să-și atingă scopul.

„Desigur, noi nu vrem să stricăm relațiile cu Federația Rusă, deoarece aceasta oricum rămîne un partener strategic pentru Republica Moldova, dar noi încercăm să convingem Rusia să ia în considerare și interesele noastre”. Cu toate că, în perspectivă, dacă Rusia nu va întreprinde anumite acțiuni, decizia ONU va fi folosită ca un argument în dezbaterile și negocierile viitoare privind rezolvarea conflictului transnistrean.

Oficialul consideră că ceea ce s-a întîmplat la ONU este o mare realizare și un rezultat foarte important pentru Republica Moldova. „Știu că acest lucru poate aduce cu el anumite greutăți, anumite disonanțe în relația cu Rusia, dar nu neapărat. De ce? Deoarece principala idee a acestei rezoluții este retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova, este scopul pe care-l urmărim începînd cu acordul moldo-rus de încetare a focului din 1992”.

Vasile Mircos susține că pentru a se vota rezoluția au fost făcute mari eforturi diplomatice, iar discursul prim ministrului, Pavel Filip, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite din anul 2017 a constituit un fundament pentru a stabili noile priorități în atingerea obiectivului principal, adică scoaterea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Din punctul său de vedere, rezoluția ONU nu poate creea anumite complicații pentru procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean. Autoritățile sînt optimiste în privința viitorului negocierilor pe subiectul reglementării transnistrene, mai ales acum, cînd Italia deține președinția OSCE.

Misiunea Uniunii Europene de Asistența la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a fost lansată în 2005 și promovează controlul la frontieră, normele și practicile vamale care corespund standardelor UE, răspunzînd necesităților ambelor țări partenere. Activitățile EUBAM promovează dezvoltarea economică și consolidează securitatea în regiune. Misiunea este un organ consultativ, tehnic, cu sediul la Odesa, Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?