X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Școlile nu știu dacă părinții oferă date corecte despre starea lor

28 ian. 2022,, 08:00   Capitala
7328 0

Decizia de a transfera elevii din Chișinău la învățământul online este justificată și necesară.

O astfel de opinie într-un interviu pentru Noi.md a exprimat directorul unei școli din capitală cu condiția anonimatului.

Ea a menționat că este absolut de acord cu această decizie, deși mai devreme în școala ei se îndoiau de necesitatea transferului copiilor la învățămîntul la distanță, deoarece atunci nu exista nici un focar de infecție la liceu în rîndul elevilor.

"Atunci erau puține cazuri. Doar în două clase cîte o persoană și, desigur, noi înțelegeam că să transferăm două clase la învățămîntul la distanță sau un întreg liceu – era o diferență mare. Dar erau deja profesori bolnavi. Cu asta, desigur, sîntem deja asigurați și dacă am strănutat cumva, am tușit, imediat sîntem trimiși să facem test pentru a verifica dacă nu sînteți infectați cu covid. Drept urmare, s-au îmbolnăvit mai mulți profesori decît copii. Iar luni, cînd am trecut copiii la învățămîntul la distanță, imaginea era deja diferită. Chiar dacă aș fi plasat doar parțial cîteva clase la învățămîntul la distanță, atunci aș avea deja aproximativ 6 clase. Adică, în fiecare dintre cele șase clase erau cîte unul sau chiar doi copii bolnavi. Asta luni. Iar astăzi în liceul nostru sînt 18 elevi bolnavi", a menționat directorul școlii.

Potrivit acesteia, starea pacienților este medie.


"Adică nu aș spune că aceasta este o boală gravă. Ne interesăm de sănătatea copiilor. În fiecare dimineață monitorizăm starea copiilor noștri. În fiecare dimineață, la ora 8:00, dirigintele îi sună. Vedem imediat copiii care se află în spatele ecranului laptopului, computerul. Vedem cine participă deja la învățămîntul la distanță, online. Caracteristic este că chiar și acei copii care suferă de covid, învață de acasă. Probabil, acest lucru este corect pentru că, dacă copilul poate, nu are temperatură, poate cel puțin să participe la cîteva lecții de bază. Este foarte bine. E pare că într-adevăr s-a creat o astfel de situație încît au început să se îmbolnăvească tot mai mulți copiii. Adică, aproape în jumătate din clase există copii bolnavi. Chiar dacă nu am fi fost transferați online, am fi fost obligați să ne retragem cîte o clasă și să respectăm perioada de carantină instituit de guvernul nostru și de Ministerul Sănătății. Dar, și, în consecință, situația este de așa natură înct acum este necesar să protejăm copiii, astfel încît să existe mai puține contacte", a menționat directorul școlii.

În același timp, ea a atras atenția asupra faptului că școala nu știe dacă părinții le spun sincer despre starea lor.

"Părinții pe care îi întrebăm ne oferă informații. Noi credem aceste informații, dar înțelegem că, dacă există părinți bolnavi, atunci, în consecință, copilul se află în contact cu părinții. Probabil că în aceste două săptămîni, în timp ce există un focar, o astfel de creștere a cazurilor de covid în Chișinău și în Republica Moldova în ansamblu, ar trebui să ținem puțin copiii acasă, astfel încît să ne putem proteja pe noi înșine, rudele și prietenii noștri", a subliniat pedagogul.

Ea a subliniat, de asemenea, că în liceul pe care îl conduce, fiecare elev are la dispoziție un calculator sau un laptop. În special, școala a primit acum 10 laptopuri pentru copiii din familii cu venituri mici care nu au calculatoare. Gadget-ul le-a fost transmis prin intermediul părinților, iar copiii pot studia ca toată lumea online.

"Se desfășoară lecții. Noi monitorizăm. Există, de asemenea, învățători care sînt puțin bolnavi, profesori care nu se simt bine. Ei predau online de acasă. În liceul se efectuează dezinfectarea sălilor de clasă, se respectă regimul de dezinfectare cu clor. La intrare, are loc prelucrarea obligatorie a mîinilor, măsurarea temperaturii. Nu sînt copii, dar profesorii respectă toate cerințele. Și dacă învățătorii încep să se îmbolnăvească, chiar și puțin, poate fi o răceală obișnuită, ei deja predau lecții de acasă. Apoi ne transmit rapoarte în scris", a spus directorul școlii.

Trebuie remarcat faptul că mulți părinți sînt indignați de decizia de a transfera copiii la învățămîntul online. În special, asociația "Părinți Solidari" a declarat că învățămîntul la distanță este o situație nedorită pentru marea majoritate a părinților și, probabil, a elevilor, explicînd acest lucru prin calitatea slabă a procesului de învățămînt la distanță, precum și prin problemele financiare și sociale care cad pe umerii părinților atunci cînd locuința trebuie transformată într-o sală de clasă pentru unul, doi, trei sau chiar mai mulți copii.

Mulți părinți cred că învățîmîntul online este un dezastru, deoarece nu toată lumea are posibilitatea de a avea tehnică și echipamentele necesare, smartphone-uri moderne. Cu toate acestea, după cum spun părinții, problema nu este numai în existența tehnicii necesare. Adesea, din cauza erorilor de conectare și a altor probleme, copiii nu se pot conecta la lecții la timp.

Anterior, s-a raportat că consilierul municipal al Platformei DA, Ruslan Verbițchi a contestat în instanță decizia CNESP privind transferul instituțiilor de învățămînt la învățămîntul online. În cererea depusă la Curtea de Apel Chișinău se spune că aceasta este o decizie ilegală, contrară Constituției, care încalcă grav drepturile fundamentale ale cetățenilor.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?