X 
Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Universul lui Tolkien este deja aici: A fost descoperit un „copac mișcător” gigantic

11 iun. 03:00   Ştiinţă şi IT
4004 0

În Noua Zeelandă a fost descoperit un copac neobișnuit, care arată ca un entei cu picioare din universul lui Tolkien.

Planta gigantică, care atinge o înălțime de 32 de metri, uimește prin înfățișarea sa: două trunchiuri care se aseamănă cu niște picioare și crengi lungi, ca niște brațe, îi dau aspectul unui copac care merge pe un cîmp gol.

Acest copac, supranumit „copacul care merge”, este un rata de Nord (Metrosideros robusta), una dintre cele mai înalte specii cu flori din Noua Zeelandă, care poate trăi pînă la 1.000 de ani. Stînd singur pe o cîmpie mare, lîngă un cimitir din apropiere de Karamea, pe coasta de vest a Insulei de Sud, acesta a devenit cîștigătorul evident al premiului Copacul Anului 2024 acordat de Asociația Arboricultorilor din Noua Zeelandă (NZ Arb), cu 42% din voturile publicului.

Brad Cadwallader, organizatorul concursului, a declarat că copacul a ajuns imediat în fruntea clasamentului încă de la începutul votării. Președintele NZ Arb, Richie Hill, l-a numit drept o „trăsătură excepțională” și „un exemplu strălucitor de copaci minunați pe care noi, neozeelandezii, avem norocul să îi vedem”.

Vârsta copacului care se deplasează nu se cunoaște cu exactitate, dar este singurul supraviețuitor dintr-o pădure tăiată în urmă cu aproximativ 150 de ani. Organizatorii premiului au declarat că familia de fermieri care a tăiat pădurea a considerat că copacul este special și l-a păstrat.


Acești copaci sînt endemici în Noua Zeelandă și au fost odată una dintre cele mai răspîndite specii din pădurile țării. Cu toate acestea, numărul lor a scăzut semnificativ, iar în prezent sînt catalogați ca specie vulnerabilă. Principala amenințare la adresa ratelor nordice este oposumul comun invaziv (Trichosurus vulpecula), care distruge copacii mîncîndu-le frunzele și rozîndu-le rădăcinile.

0
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав