X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Campionatul European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, debutează

14 iun. 18:30   Sport
3177 0

Campionatul European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, debutează vineri, cu partida dintre selecţionata ţării gazdă şi Scoţia, la Munchen, de la ora 22:00, în Grupa A.

EURO 2024 reuneşte 24 de echipe în şase grupe a cîte patru formaţii.

Fiecare echipă va disputa trei meciuri în grupă, întîlnind o singură dată fiecare adversar. După aceste meciuri, primele două echipe din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, alături de cele mai bune patru echipe de pe locul trei.

În caz de egalitate între cel puţin două echipe din aceaşi grupă, ele vor fi departajate - în ordine - conform numărului de puncte, golaveraj şi numărul de goluri înscrise în confruntările directe.


Aşa cum s-a întîmplat de la reluarea fotbalului după întreruperea din cauza pandemiei de Covid-19, cinci înlocuiri sînt admise de fiecare meci, iar o şasea fiind posibilă în caz de prelungiri la meciurile cu eliminare directă.

UEFA a permis, totodată, selecţionerilor să convoace 26 de jucători în loc de 23, toţi putînd figura pe fiecare foaie de meci.

La capitolul premii, UEFA prevede să distribuie 331 de milioane de euro celor 24 de participante, la fel ca pentru ediţia din 2020, începînd de la 9,25 milioane de euro pentru prezenţa în grupe pînă la 28,25 milioane de euro pentru cîştigătoarea trofeului, dacă obţine victorii şi în cele trei meciuri din grupă.

Pe lîngă suma de 9,25 milioane de euro pentru participare, victoria în faza grupelor este răsplătită cu un milion de euro, iar egalul cu 500.000 de euro. Calificarea în optimi aduce un bonus de 1,5 milioane de euro, iar pasul către sferturi de finală încă 2,5 milioane de euro. Semifinalistele vor primi încă patru milioane de euro. Echipa învinsă în finală încasează cinci milioane de euro, iar campioana va primi opt milioane de euro.

Spania este singura echipă care şi-a păstrat titlul (2008 şi 2012).

Italia lui Gianluigi Donnarumma, campioana din 2021, va încerca să devină a doua naţiune care îşi păstrează coroana continentală.

Portughezul Cristiano Ronaldo este cel mai bun marcator din istoria Campionatului European, cu 14 goluri marcate începînd din 2004, în faţa celor 9 ale lui Platini. Dintre cei mai buni marcatori încă activi, doar francezul Antoine Griezmann (6 goluri), belgianul Romelu Lukaku şi polonezul Robert Lewandowski (5 goluri fiecare) se pot apropia, alături de englezul Harry Kane (4 goluri).

Un alt record pentru Cristiano Ronaldo: cu 25 de meciuri, starul lusitan este jucătorul care a disputate cele mai multe meciuri la EURO, înaintea compatrioţilor săi Joao Moutinho şi Pepe (19), a germanului Bastian Schweinsteiger (18) şi a italienilor Leonardo Bonucci (18), Gianluigi Buffon (17) şi Giorgio Chiellini (17). Ronaldo va putea duce şi mai departe acest record, la turneul din Germania.

De asemenea, CR7 va doborî un alt record, devenind în această vară primul jucător care a participat la şase ediţii ale Campionatului European, devansîndu-l pe portarul spaniol Iker Casillas (5), fostul său coleg de la Real Madrid.

Deciziile luate de VAR (sistemul video de arbitraj) vor fi explicate în timp real şi mai clar, atît fanilor pe stadioane, cît şi telespectatorilor din faţa televizoarelor, a anunţat Uniunea europeană de fotbal (UEFA).

Echipa gazdă, Germania, nu a reuşit să treacă de faza grupelor la ultimele sale trei turnee finale, dar speră că reînvie spiritul Cupei Mondiale din 2006, pe care a găzduit-o, de asemenea, cînd echipa pregătită de Jurgen Klinsmann a răsturnat toate calculele şi a ajuns în semifinale.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав