Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Ultimul vorbitor: Oamenii de știință încearcă să salveze o limbă care dispare de pe fața pămîntului

11 ian. 03:00   Ştiinţă şi IT
2371 0

În ciuda eforturilor autorităților nepaleze de a păstra limba kusunda, există doar un singur vorbitor nativ pe planetă.

Potrivit ultimului recensămînt din Nepal (2011), în lume mai există 273 de vorbitori de kusunda. Cei mai mulți dintre kusunda trăiesc în districtul Dang din vestul Nepalului. Acești oameni trăiesc, în cea mai mare parte, sub pragul sărăciei, nu au drepturi funciare și lucrează ca muncitori sau hamali. Pentru a păstra acest grup etnic și cultura sa, cercetătorii propun să le ofere oamenilor o bucată de pămînt pentru a forma o așezare comună. Se caută finanțare în acest sens. Deși acest lucru nu a fost încă realizat, autoritățile nepaleze și lingviștii depun eforturi pentru a păstra limba lor unică, a cărei pierdere completă ar însemna pentru această populație o rupere permanentă a legăturilor cu trecutul și identitatea lor.

Guvernul nepalez, ca parte a sprijinului său pentru popoarele indigene, a început să plătească pentru predarea limbii Kusunda copiilor din zonele îndepărtate. Kamala Khatri, în vîrstă de 48 de ani, ultimul dintre oameni care a reușit să vorbească fluent limba Kusunda, a fost implicată în procesul de educație. Potrivit BBC, Khatri colaborează cu comisia lingvistică și este în curs de predare a limbii Kusunda pentru 10 persoane.

"M-am gîndit că [copiii mei] ar trebui să învețe nepaleza pentru că este utilă. Oamenii au rîs de limba noastră și au spus că nu este normală. Vorbitorii de kusunda s-au confruntat cu o mulțime de prejudicii. Dar acum îmi doresc să pot vorbi cu copiii mei în limba noastră. Dacă putem exersa în mod regulat, vorbi, cînta cîntecele noastre, ne putem păstra limba vie", spune Kamala Khatri.

Kusunda au fost inițial un popor seminomadic. Pînă la jumătatea secolului al XX-lea, au trăit în jungla din vestul Nepalului, vînînd păsări și varane. În anii 1950, guvernul a naționalizat mari suprafețe de pădure, ceea ce i-a forțat pe Kusunda să se așeze și au început să practice meșteșugurile și agricultura. Din cauza numărului lor mic, membrii Kusunda s-au căsătorit cu preponderență cu membri ai grupurilor etnice învecinate. Acest lucru a dus în cele din urmă la abandonarea propriei limbi de către aproape toți membrii poporului.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?