X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1303

Oamenii de știință au descoperit la bebeluși abilități uimitoare de a învăța limba

1 dec. 2023,, 06:00   Ştiinţă şi IT
1384 0

Un nou studiu a descoperit că bebelușii pot începe să învețe limba încă înainte de a se naște. Iată de ce imediat după naștere bebelușii pot recunoaște și percepe vorbirea auzită în burta mamei.


Pentru a afla cum are loc acest proces, o echipă de oameni de știință condusă de experți de la Universitatea din Padova, Italia, a studiat 33 de nou-născuți cu vîrste cuprinse între 1 și 5 zile ale căror mame erau vorbitoare de limbă franceză. Bebelușilor li s-au dat să asculte povești în trei limbi (franceză, engleză și spaniolă), iar reacțiile lor au fost monitorizate cu ajutorul unor electrozi.


Potrivit articolului cercetătorilor publicat în Science Advances, bebelușii au avut o reacție diferită la poveștile în limba franceză, ceea ce poate însemna că ei pot recunoaște limba pe care au auzit-o în uter imediat după naștere. În plus, echipa a constatat că schimbările din creierul bebelușilor, activate de limba franceză, au avut loc cu o anumită frecvență legată de ritmurile naturale ale limbii.


"Aceste rezultate oferă cele mai convingătoare dovezi de pînă acum că experiența lingvistică modelează deja organizarea funcțională a creierului copilului înainte de naștere. Astfel, creierul nou-născutului se poate afla deja într-o stare optimă pentru o procesare eficientă a vorbirii și a limbajului, ceea ce stă la baza aptitudinilor neașteptate ale sugarilor de a învăța limba", au scris cercetătorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?