X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

SpaceX a amînat cu o zi o nouă lansare a rachetei spaţiale Falcon Heavy

12 dec. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
1799 0

Compania americană SpaceX a decis să renunţe în noaptea de duminică spre luni la cea de-a cincea lansare în spaţiu a rachetei sale Falcon Heavy din acest an, care a fost amînată cu o zi şi reprogramată pentru noaptea de luni spre marţi.

Racheta Falcon Heavy este programată să fie lansată de pe rampa 39-A de la Kennedy Space Center (KSC) într-o fereastră de lansare de 10 minute, care se va deschide la ora locală 20:14 (marţi, 01:14 GMT). O fereastră de lansare suplimentară va fi disponibilă în noaptea de marţi la aceeaşi oră, transmite agerpres.ro

Condiţiile meteorologice au reprezentat un motiv de îngrijorare duminică noapte, iar reprezentanţii SpaceX au spus că au avut nevoie de un timp suplimentar pentru a finaliza verificările adiţionale de dinaintea lansării.

Încărcătura acestei misiuni, ce a fost denumită USSF-52, este misteriosul avion spaţial militar X-37B Orbital Test Vehicle, ajuns la cea de-a şaptea călătorie a lui în spaţiu. Acest vehicul spaţial fără echipaj uman a petrecut în cadrul misiunilor sale precedente mai mulţi ani plutind pe orbita Pămîntului.

Departamentul de meteorologie din cadrul Space Launch Delta 45 prevede 75% şanse pentru condiţii favorabile în noaptea de luni spre marţi, însă acest procent va scădea la 60% pentru noaptea de marţi spre miercuri.

Cele două propulsoare ale primei trepte a rachetei se vor afla la cel de-al cincilea zbor al lor în spaţiu, iar inginerii de la SpaceX plănuiesc să le readucă pe Terra în zonele de aterizare 1 şi 2 din cadrul bazei Cape Canaveral, după lansare.

Din acest motiv există şansa producerii unui boom sonic dublu, care ar putea fi auzit în zona de lansare şi în regiuni din centrul Floridei.

Racheta Falcon Heavy, al cărei zbor inaugural a avut loc în 2018, va efectua cea de-a treia sa misiune pentru Forţa Spaţială a Statelor Unite. Această rachetă reprezintă de fapt trei rachete Falcon 9 grupate împreună, care generează o forţă de propulsie de 2,3 milioane de tone la decolare, fiind cea mai puternică rachetă comercială din lume. A zburat pentru prima dată în spaţiu în 2018, înregistrînd apoi alte trei lansări pînă în toamna acestui an, cînd a devenit o apariţie regulată la KSC.

În 2023, Falcon Heavy a lansat o misiune pentru Space Force, doi sateliţi privaţi şi, cel mai recent, în octombrie, a efectuat prima sa misiune pentru NASA, cînd a lansat sonda Psyche în cadrul unei misiuni de şase ani ce vizează studierea unui asteroid alcătuit din metale.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?