X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Racheta Starship a SpaceX este pe rampa de lansare şi aşteaptă aprobare pentru a treia încercare

14 feb. 20:30   Externe
1403 0

SpaceX a adus acum cîteva zile pe rampa de lansare din Texas un nou sistem Starship format din două trepte uriașe. Atît încercarea din aprilie 2023, cît și cea din noiembrie, s-au încheiat cu explozii, dar compania trebuie să facă tot mai des lansări cu cea mai mare rachetă din lume, scrie hotnews.ro.

Racheta SpaceX este formată din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală, cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pămîntului.

Nu se știe cînd autoritatea americană FAA va da undă verde pentru acest al treilea test orbital, însă Elon Musk a scris pe X că ar putea fi în trei săptămîni, ceea ce înseamnă începutul lui martie.

Cele două componente au fost aduse pe rampa de lansare de la Starbase Texas acum cîteva zile, dar se așteaptă „unda verde” a FAA care încă investighează ce s-a întîmplat cu versiunea precedentă de Starship, lansată acum trei luni. Atunci au explodat ambele trepte: prima după trei minute și a doua după opt minute.

SpaceX a făcut două încercări cu Starship în configurație completă, ambele terminîndu-se cu explozii ale ambelor componente.


Pe 20 aprilie 2023, Starship a decolat pentru prima dată în configurația sa completă, însă mai multe motoare nu au funcționat cum trebuie, iar echipele SpaceX de la sol au aruncat în aer în mod deliberat racheta, cu ajutorul sistemului de anulare a zborului (Flight Termination System —FTS).

Pe 18 noiembrie 2023 lucrurile au mers ceva mai bine, cele două trepte s-au separat cu succes după trei minute de la lansare, dar lucrurile au mers prost apoi. Treapta Space Heavy s-a dezintegrat la foarte puțin timp după separarea de Starship, în timp ce motoarele Starship au mai funcționat cîteva minute și naveta a urcat, dar apoi a explodat.

Este esențial ca SpaceX să aibă cît mai multe teste cu Starship, să ducă racheta pe orbită, iar componentele să revină la sol, pentru a fi folosite din nou. Rachetele Starship vor avea un rol principal în misiunile către Lună, inclusiv ale NASA, iar întîrzierile încep să pună presiune pe calendarul stabilit.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?