X 

Oamenii de știință avertizează asupra apariției unor fisuri gigantice în sud-vestul SUA

13 sep. 04:00   Ştiinţă şi IT
1789 0

În SUA se înregistrează o criză, deoarece apele subterane sînt pompate rapid, provocînd falii în sud-vestul țării pe kilometri întregi. Astfel de falii au fost descoperite în Arizona, Utah și California.

Apele subterane sînt una dintre cele mai importante surse de apă dulce de pe Pămînt, asigurînd aproape jumătate din apa potabilă și aproximativ 40% din irigațiile din lume. Cu toate acestea, oamenii pompează apele subterane mai repede decît acestea se reînnoiesc.

Atunci cînd se pompează prea multă apă subterană din sursele subterane, nivelul solului scade și pămîntul se prăbușește, provocînd falii. Faliile sînt un semn de stres asupra pămîntului și pot deteriora casele, drumurile, canalele, barajele și pot amenința animalele și viețile oamenilor.

Situația este cunoscută de ceva timp în Arizona și se observă că au fost deja înregistrate 169 de mile de falii. The New York Times relatează că aceste falii indică o criză națională. Nivelul apelor subterane a cauzat deja probleme în multe părți ale SUA, iar recuperarea resurselor ar putea dura secole sau chiar milenii, dacă este posibil.


Un factor cheie este neconcordanța legilor între state, care duce la o reglementare inadecvată a pompării apelor subterane. În Arizona, apele subterane sînt nereglementate, iar problema este exacerbată de faptul că rîurile se micșorează din cauza schimbărilor climatice.

2
0
0
3
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?