X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

O nouă specie de anaconda, descoperită în America de Sud

21 feb. 05:00   Ştiinţă şi IT
3305 0

Anacondele verzi sînt cei mai grei și unii dintre cei mai lungi șerpi din lume. Ele trăiesc în principal în rîuri și zonele umede din America de Sud.

Un nou studiu a schimbat percepția oamenilor de știință despre aceste reptile, deoarece se pare că anacondele verzi se împart în două specii diferite din punct de vedere genetic.


Oamenii de știință de la New Mexico Highlands University (NMHU) au analizat specimene din toate speciile de anaconda colectate pe teritoriile a nouă țări. De asemenea, au evaluat tipul și caracteristicile habitatelor șerpilor. Rezultatele au arătat că între cele două populații de anaconde există diferențe genetice semnificative. Prima specie, Eunectes murinus, se găsește în Peru, Bolivia, Guiana Franceză și Brazilia. I s-a dat denumirea neoficială de "anaconda verde din sud". Cea de-a doua specie, identificată recent, Eunectes akayima, sau "anaconda verde nordică", se găsește în Ecuador, Columbia, Venezuela, Trinidad, Guyana, Surinam și Guyana Franceză.


Oamenii de știință au stabilit că anaconda verde s-a împărțit în două specii în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani. La exterior, acestea arată aproape identic și trăiesc în aceleași regiuni. Cu toate acestea, diferența genetică dintre ele este de 5,5% (pentru comparație, între oameni și maimuțe, diferența este de aproximativ 2%).

Descoperirea este importantă pentru planificarea măsurilor de conservare a acestor specii. Anterior, cele două specii erau considerate ca fiind una singură. Însă specii diferite pot avea nișe ecologice diferite și se pot confrunta cu amenințări diferite. Trebuie dezvoltate strategii individuale de conservare pentru a asigura viitorul ambelor specii, relatează Diversity.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?