X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Noi cercetări: Cum era tratat cancerul în Egiptul antic

30 mai. 05:00   Ştiinţă şi IT
13374 0

Un studiu recent a dezvăluit că lupta împotriva cancerului a început mult mai devreme decît se credea.

Arheologii au descoperit că vechii egipteni încercau să îndepărteze chirurgical tumorile maligne în urmă cu mai bine de 4.000 de ani. Anterior, oamenii de știință găsiseră deja dovezi că medicii din Egiptul antic puteau descrie cu exactitate diferite tipuri de cancer.

Cu toate acestea, înțelegerea naturii bolii și a metodelor de tratament eficient a început să fie documentată mult mai tîrziu. Pentru a înțelege mai bine cum vedeau egiptenii antici cancerul, o echipă internațională de oameni de știință din Spania, Marea Britanie și Germania a studiat două cranii din Colecția Duckworth de la Universitatea din Cambridge.

Primul specimen, al cărui craniu și mandibulă sînt cunoscute sub numele de 236, a aparținut unui bărbat în vîrstă de 30 de ani care a trăit între 2687 și 2345 î.Hr. Cel de-al doilea craniu, specimenul E270, a aparținut unei femei de peste 50 de ani care a trăit între 663 și 343 î.Hr.

Cu ajutorul analizei microscopice, cercetătorii au identificat leziuni canceroase extinse în ambele cranii. De un interes deosebit a fost starea craniului 236, care prezenta, de asemenea, numeroase leziuni mici, indicînd un cancer metastazant.


Cercetătorii au fost surprinși să găsească tăieturi clare în jurul acestor leziuni, care pot indica încercări de a îndepărta chirurgical tumora cu instrumente metalice ascuțite. Dacă această ipoteză se confirmă, ar fi primul caz documentat de tratament chirurgical al cancerului din istoria omenirii. Rezultatele studiului sînt publicate în revista Frontiers in Medicine. Autorii studiului consideră că munca lor poate extinde foarte mult înțelegerea noastră asupra îngrijirii medicale antice și a vieții umane în Egiptul antic.

Cu toate acestea, descoperirile arheologice sînt adesea incomplete, iar diferiți cercetători pot oferi interpretări diferite ale datelor. De exemplu, echipa emite și ipoteza că este posibil ca Skull 250 să fi suferit și să se fi recuperat cu succes în urma unei leziuni traumatice, posibil ca urmare a unui război. Vor fi necesare mai multe cercetări și date pentru a testa aceste ipoteze și pentru a confirma concluziile despre cancer în lumea antică.

"La început am fost sceptici cînd am văzut tăieturile de pe tumoră la microscop, deși erau foarte evidente", a declarat coautorul studiului, Edgard Camaros, paleopatolog la Universitatea Santiago de Compostela din Spania. "Ne-a luat ceva timp să ne dăm seama că eram martorii unei etape importante în istoria medicinei".

Intervenția chirurgicală rămîne unul dintre principalele tratamente pentru tumorile solide, în special atunci cînd sînt detectate la timp. Cu toate acestea, avînd în vedere starea generală a craniului lui 236 și urmele de tăieturi vestigii, este posibil ca tratamentul să nu fi avut succes. Este, de asemenea, posibil ca tăieturile să fi fost făcute după moarte, ceea ce este încă un indiciu al încercărilor medicilor egipteni antici de a înțelege această boală gravă.

6
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?