Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Măști de mumie colorate și o statuie a „zeului tăcerii”, găsite în Egipt

12 ian. 04:00   Ştiinţă şi IT
3550 0

Arheologii au dezgropat morminte care conțin măști de mumie și o statuie a „zeului tăcerii” în Saqqara.

Potrivit Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt, arheologii au descoperit o serie de morminte în Saqqara. Acestea au aproximativ 1800-4800 de ani, în unele au fost găsite măști de mumie colorate și chiar o statuie a „zeului tăcerii”.
Măștile colorate ale mumiei datează din perioada romană (29 î.Hr. - 641 d.Hr.). În Egiptul Antic, după cum se știe din sursele scrise, o mască servea la păstrarea imaginii defunctului - locuința sau condițiile de viață ale sufletului său.


Într-unul dintre cele mai vechi morminte, oamenii de știință au descoperit o placă de alabastru egipteană, care datează din a doua dinastie. Mumia de acolo era în poziție de embrion.


Arheologii au găsit și o mică statuie care îl înfățișează pe Harpocrate. Aceasta este interpretarea greacă a zeului egiptean Harpekhruti (Horus cel Tînăr), fiul lui Osiris și Isis. El a fost înfățișat ca un copil gol, cu o șuviță tinerească pe cap și degetul mîinii drepte lîngă gură.


Acestea sînt simboluri ale copilăriei, dar grecii nu au înțeles semnul convențional și l-au făcut pe Harpocrate zeul tăcerii (din cauza degetului de la gură) și o zeitate separată. Era înfățișat călare pe o gîscă. Reprezintă „un spirit rău care este învins de un copil divin”, a spus Nozomu Kawai, directorul Institutului pentru Studiul Civilizațiilor Antice și Resurselor Culturale de la Universitatea Kanazawa din Japonia, care a condus săpăturile.

2
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?