X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Mai multe pete solare amenință Pămîntul

31 mai. 02:00   Ştiinţă şi IT
3397 0

Pămîntul s-ar putea confrunta cu furtuni magnetice la începutul lunii iunie, precum și cu noi aurore, deoarece un grup hiperactiv de pete solare a fost observat din nou pe steaua noastră.

Celebrul cluster AR3664, responsabil pentru cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 20 de ani, a reapărut și continuă să ejecteze o cantitate semnificativă de radiații în spațiu. Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) a detectat luni erupția solară care își are originea la marginea sud-estică a soarelui. Pata solară AR3664 este probabil responsabilă. Erupția a fost clasificată ca fiind puternică X2,8.

Erupțiile solare sînt împărțite în funcție de putere în clase, de la cea mai slabă clasă B pînă la cea mai puternică clasă X. Erupția solară care a provocat o furtună geomagnetică între 10 și 12 mai a fost clasificată ca fiind de clasa X1.1. NOAA avertizează că particulele încărcate eliberate de Soare în această săptămînă ar putea ajunge pe Pămînt, deși va dura ceva timp din cauza originii lor.

Ultima dată cînd AR3664 a fost vizibilă, aceasta a atins aproape 200.000 de kilometri în dimensiune, ceea ce o face una dintre cele mai active zone de pe Soare în actualul ciclu solar. Din cauza rotației Soarelui, pata a dispărut din peisaj timp de două săptămîni, dar acum a revenit din nou. Grupul se întoarce din nou spre Pămînt, manifestîndu-se din regiunea sud-estică a Soarelui. Soarele își continuă activitatea, iar AR3664, cunoscut și sub numele de „Old AR3664”, nu a încetinit de cînd a provocat o furtună solară pe Pămînt. În timp ce pata era ascunsă, nava spațială Solar Orbiter a NASA a detectat o erupție solară de clasă X12 emanată din această pată activă. Erupția a provocat o ejecție masivă de masă coronală pe partea opusă a Soarelui.

În cazul în care pata solară continuă să ejecteze particule încărcate, este posibilă o nouă furtună solară.


Furtuna, care a avut loc la începutul lunii mai, a atins nivelul G5, cel mai înalt pe scara furtunilor geomagnetice. Radiațiile de la Soare au provocat întreruperi ale rețelei electrice, întreruperi ale comunicațiilor radio și ale altor tehnologii. Cu toate acestea, a prezentat și aurore spectaculoase care au putut fi văzute pe cerul nopții în întreaga lume.

0
0
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?