TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În toată lumea au fost detectate vuiete misterioase. Care este motivul?

În toată lumea au fost detectate vuiete misterioase. Care este motivul?

Mai multe unde seismice misterioase au fost detectate simultan de către agențiile de monitorizare a cutremurelor din întreaga lume. Semnalele înregistrate au avut o durată de pînă la 20 de minute, scrie CNN.

Fenomenul a stîrnit „curiozitatea comunității științifice”, potrivit unui nou studiu care explică originea acestora: formarea unui nou vulcan subacvatic. Studiul a fost publicat săptămîna aceasta în revista Nature Geoscience.

Activitatea bizară a avut loc în apropierea insulei Mayotte în Oceanul Indian, pe 11 noiembrie 2018, cînd un murmur misterios a fost detectat în întreaga lume. Oamenii de știință au detectat 7.000 de cutremure și au înregistrat 407 semnale seismice de lungă durată. Aceste semnale, numite VLP, amintesc de sîntele produse de un contrabas sau un clopot mare.


Undele proveneau de la aproximativ 22 de mile de coasta de est a insulei. Cercetătorii nu au putut observa semne de activitate vulcanică în această zonă, dar au bănuit că procesele magmatice ar putea forma unul. În 2019, în urma unei noi expediții în regiune s-a descoperit că un vulcan s-a format în același loc din care au fost emise sunetele.

Mayotte este una dintre cele patru insule vulcanice din arhipelagul Comore, fiind locuită de aproximativ 260.000 de persoane, potrivit studiului. Ultima erupție vulcanică de pe insulă a fost înregistrată cu aproximativ 4.000 de ani în urmă.

"Aproape nimeni nu a observat erupția", a declarat Torsten Dahm, co-autor al studiului și profesor de geofizică și seismologie la Universitatea din Potsdam din Germania. "Cu toate acestea, astăzi, insula Mayotte ar putea fi în pericol, întrucît s-ar putea declanșa noi cutremure mai puternice."

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load