COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În apele Arcticii au fost găsite pentru prima dată substanțele toxice

Grupul de compuși per- și polifloralchil (PFAS) se găsește în multe produse de uz casnic și în ambalaje pentru produsele alimentare. Aceste substanțe sînt îngrijorătoare din cauza rezistenței lor și a posibilei toxicități pentru oameni și animale sălbatice.

Acum, cercetătorii care lucrează în domeniul științelor și tehnologiei Mediului au studiat transportul a 29 PFAS în și din Oceanul Arctic, descoperind pentru prima dată aceste substanțe periculoase în apa de mare arctică.


După ce studiile au arătat că două PFAS pot cauza cancer, compromițînd răspunsul imun și alte probleme de sănătate la animale de laborator, aceste două componente au fost în mod voluntar scoase din producția industriei prelucrătoare.


Cu toate acestea, acești compuși se întîlnesc în mediul înconjurător destul de des.


Oamenii de știință au vrut să investigheze transferul acestor substanțe periculoase într-o zonă din Oceanul Arctic.
Folosind spectrometria de masă, cercetătorii au descoperit 11 PFAS în apa oceanică, inclusiv acidul perfluorooctanic, înlocuitorul său "mai puțin periculos"-HFPO-DA, precum și alte urme de PFAS.Aceasta a fost prima dată cînd acidul hexafluorropilenoxid-dimeric a fost găsit în apa de mare dintr-o regiune îndepărtată, indicând posibilitatea transferării acestui compus pe distanțe lungi. Nivelurile mai ridicate de PFAS au fost găsite în apa care iese din Oceanul Arctic, comparativ cu apa care intră în Arctica din Atlanticul de Nord.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load