X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Fulgerele de pe Jupiter se aseamănă cu acest fenomen de pe Terra

26 mai. 2023,, 22:00   Externe
3245 0

Ascunşi sub norii maronii de amoniac care acoperă planeta Jupiter există alţi nori care, la fel ca cei de pe Terra, sînt compuşi din apă. Şi, tot ca pe Terra, fulgerele sînt generate adeseori în interiorul acestor nori.

Datele obţinute de sonda spaţială Juno au furnizat noi informaţii ce arată că mecanismele aflate în spatele fulgerelor produse pe Jupiter sînt similare celor de pe Terra, în pofida diferenţelor considerabile care există între cele două planete.

Terra este o planetă telurică relativ mică. Jupiter este o gigantă gazoasă atît de mare, încît toate celelalte planete din sistemul nostru solar ar putea încăpea în interiorul ei - aproximativ 1.300 de planete de mărimea Pămîntului.

Examinînd cinci ani de date de înaltă rezoluţie obţinute de receptorul radio de la bordul sondei, oamenii de ştiinţă au descoperit că procesul de iniţiere a fulgerelor pe această planetă "pulsează" într-un ritm similar cu cel observat în interiorul norilor de pe Terra.

Impulsurile observate pe Jupiter ca nişte sclipiri strălucitoare erau iniţiate la intervale de timp de circa o milisecundă, similare celor din timpul furtunilor de pe Pămînt.

Fulgerele reprezintă cea mai puternică sursă electrică de origine naturală de pe Terra, transmite agerpres.ro.

"Pe Terra, regiunile tropicale sînt cele mai active. Majoritatea fulgerelor de pe Jupiter se produc însă la latitudini medii, precum şi în regiunile polare. Noi nu avem aproape deloc o astfel de activitate în apropiere de regiunile polare ale Pămîntului", spun specialiștii..

Planeta Jupiter este compusă, în principal, din hidrogen şi heliu, prezentînd şi mici cantităţi de alte gaze.

Dungile şi cîteva furtuni (ce apar sub forma unor pete) domină aspectul colorat al lui Jupiter, cea de-a cincea planetă de la Soare, ce are un diametru de aproximativ 143.000 de kilometri.

Sonda spaţială Juno orbitează planeta Jupiter din 2016 şi a obţinut informaţii despre atmosfera sa, structura internă, cîmpul magnetic intern şi regiunea din jurul acestuia, create de magnetismul intern al planetei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?