X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

După zece ani, cercetătorii au rezolvat "misterul rochiei de mătase". Răspunsul vă va surprinde

23 dec. 2023,, 04:00   Ştiinţă şi IT
2974 0

După un deceniu de încercări, cercetători de diferite profiluri și calificări, inclusiv amatori, au rezolvat "misterul rochiei de mătase" - un mesaj codificat găsit în buzunarul secret al unei ținute de epocă dintr-un magazin de anticariat din SUA.


Sarah Rivers-Cofield, un curator arheologic, a cumpărat în 2013 o rochie de mătase din secolul al XIX-lea de la un magazin de anticariat din Maine și a descoperit în interior un buzunar ascuns cu texte enigmatice.
Acestea păreau destul de lipsite de sens, dar faptul că hîrtiile erau atît de bine ascunse sugera un mesaj criptat. Este adevărat că nu a fost ușor de descifrat.


În curînd, documentele au fost listate ca fiind unul dintre cele mai misterioase 50 de coduri și cifre neelucidate din lume.
Asta pînă cînd Wayne Chan, un analist de calculatoare de la Universitatea din Manitoba, Canada, a preluat sarcina. El a reușit să deslușească cifrul și chiar a determinat momentul în care au fost scrise notele - 27 mai 1888. Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în revista Cryptologia.


S-a dovedit că nu erau rapoarte secrete despre agenți internaționali sau ceva de genul acesta. Hîrtiile conțineau înregistrări meteorologice.


Poate părea ciudat, dar omul de știință este încrezător în concluziile sale. În primul rînd, spune el, cifrul din ținută a fost folosit de armata americană și de Biroul Meteorologic. În al doilea rînd, oficialii din SUA de la sfîrșitul secolului al XIX-lea își transmiteau adesea manuscrise criptate în loc să trimită un mesaj prin telegraf.
Acest lucru se făcea deoarece acesta din urmă era un serviciu costisitor.Potrivit lui Chan, cifrul din rochie a fost creat în 1887 de către ofițerul superior de comunicații A. W. Greeley. Acesta le permitea utilizatorilor să transmită un raport complet cu o medie de șase cuvinte, ceea ce era extrem de eficient. De asemenea, codul putea fi citit la fața locului de către cineva care îl cunoștea.


În ceea ce privește proprietara rochiei, Sarah Rivers-Cofield a găsit un ecuson cu numele de familie Bennett pe el. Studiind înregistrările din 1888 ale Serviciului de Comunicații, Chan a aflat că "domnișoara Mary C. Bennett" lucra ca observator meteorologic voluntar în Fairview, comitatul Fulton, Illinois, la acea vreme.
Cercetătorul crede că ea era proprietara ținutei de mătase care a agitat mințile criptografilor.

5
3
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?