X 
Arşiţa stiri: 193
Jocurile Olimpice stiri: 152
Transnistria stiri: 1415

Descoperiri surprinzătoare despre obiceiurile culinare ale nomazilor mongoli din Epoca Bronzului

7 iun. 05:00   Ştiinţă şi IT
4343 0

Un studiu științific realizat de cercetători de la Universitatea din Basel și de la alte instituții a prezentat descoperiri surprinzătoare despre obiceiurile culinare ale nomazilor mongoli din epoca bronzului.

Analizînd cazane de metal găsite în nordul Mongoliei, oamenii de știință au descoperit rămășițe de sînge de animale și urme de lapte, ceea ce a pus în lumină metodele antice de gătit.Cercetătorii au datat cazanele în urmă cu aproximativ 2.700 de ani și au găsit rămășițe de sînge de rumegătoare, în special de oaie și capră. Acest lucru confirmă faptul că nomazii mongoli foloseau aceste cazane pentru a colecta sînge, probabil pentru a face cîrnați de sînge. Această practică are paralele cu obiceiurile culinare moderne din Mongolia.

„Cercetarea noastră demonstrează că prelucrarea sîngelui a fost o parte tradițională a culturii alimentare din Mongolia”, notează conducătorul studiului, Shewan Wilkin. Descoperirea indică, de asemenea, importanța fabricării cîrnaților ca metodă de conservare a alimentelor în antichitate. Pe lîngă sînge, cazanele conțineau, de asemenea, urme de lapte, în principal de la animale și iaci. Acest lucru indică o creștere a vitelor domestice și mulsul iacilor, care a avut loc mult mai devreme decît se credea.

„Descoperirile noastre nu numai că dezvăluie tradițiile și dieta nomazilor din Epoca Bronzului, dar aruncă și lumină asupra diverselor practici culinare ale civilizațiilor antice”, adaugă Wilkin.

Studiul reunește oameni de știință de la Universitățile din Basel și Michigan, precum și experți de la Institutul Max Planck de Geoantropologie din Jena și de la Muzeul Național al Mongoliei, extinzînd astfel înțelegerea noastră asupra obiceiurilor alimentare ale culturilor antice.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав