X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Amenințare triplă pentru oceane

8 iun. 06:00   Ştiinţă şi IT
7462 0

Amenințare triplă pentru oceane! Ar putea avea loc o extincție în masă.

Amenințarea triplă asupra oceanelor care ar putea duce la o extincție în masă este compusă din căldura extremă, acidificare și deoxigenare.

Cercetări noi au demonstrat că amenințarea triplă asupra oceanelor s-a intensificat drastic în ultimele decenii, împingând oceanele noastre tot mai aproape de marginea prăpastiei, reprezentând o consecință clară a schimbărilor climatice.

Deși nimic nu este bătut în cuie, descoperirile arată paralele stranii cu precursorii extincțiilor în masă anterioare.

Care este amenințarea triplă asupra oceanelor?


„Dacă te uiți la înregistrările fosile, poți vedea că a existat același tipar la sfârșitul Permianului, când două treimi din genurile marine au dispărut. Nu avem condiții identice acum, dar merită subliniat faptul că schimbările de mediu sunt similare”, a declarat Andrea Dutton, cercetătoare în climatologie la Universitatea din Wisconsin-Madison (SUA), care nu a fost implicată în studiu.

Căldura extremă, acidificarea și deoxigenarea sunt forțe de temut chiar și luate de unele singure. Însă combinate, ele pot fi catastrofale: provoacă așa-numitele evenimente extreme compuse (CCX), care transformă zonele afectate ale oceanului în locuri practic neospitaliere.

Cercetarea, care s-a concentrat pe efectele din primii o mie de metri ai oceanului, a descoperit că aceste evenimente compuse se intensifică și acum amenință până la 20% din volumul global al oceanului. Apele din Pacificul de Nord și din tropice sunt cele mai grav afectate, fiind singurele zone care se confruntă cu CCX triple.

Pentru a înrăutăți lucrurile, aceste evenimente devin tot mai extreme, durând de trei ori mai mult, până la 30 de zile, și fiind de șase ori mai intense comparativ cu anii 1960. Și oriunde apar, pot reduce spațiul locuibil cu până la 75%, subliniază Futurism.

O încălzire care a depășit cele mai sumbre predicții

„Impacturile acestora au fost deja văzute și resimțite. Evenimentele extreme intense ca acestea probabil se vor repeta în viitor și vor perturba ecosistemele marine și pescăriile din întreaga lume”, a declarat autorul principal al studiului, Joel Wong, cercetător la ETH Zurich (Elveția).

Oceanele sunt cele mai mari rezervoare de carbon din lume, absorbind gazele cu efect de seră și ținându-le departe de atmosferă, iar această povară imensă, agravată de schimbările climatice provocate de emisiile umane, își pune amprenta.

Pe măsură ce oceanele absorb mai mult carbon, apa lor devine mai acidă, dăunându-i vieții marine. De asemenea, are efectul de a aglomera moleculele de oxigen, tensionând populațiile acvatice.

Biomurile marine sunt, de asemenea, enorme rezervoare de căldură. Conform așteptărilor, temperaturile globale în creștere le pun sub o presiune incredibilă. Anul trecut, oceanele au experimentat o creștere a încălzirii care a depășit chiar și cele mai pesimiste predicții, derutându-i pe oamenii de știință. Cine știe, atunci, cât de extreme pot deveni aceste catastrofe compuse?

2
5
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?