X 
Arşiţa stiri: 190
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1412

Lîngă malurile Canadei au fost găsite resturile ultimei nave ale cunoscutului explorator al Arcticii

15 iun. 02:00   Ştiinţă şi IT
8452 0

Epava ultimei nave care a aparținut celebrului explorator britanic al Antarcticii Ernest Shackleton a fost descoperită în largul coastei provinciei Newfoundland și Labrador.

Despre aceasta scrie Phys.org cu referire la AP.

Nava, denumită "Quest", a fost găsită la 62 de ani de la dispariția sa de către o echipă internațională condusă de Societatea Regală Canadiană de Geografie. Nava a fost descoperită cu ajutorul unui sonar la o adîncime de 390 de metri, în apa rece. Lîngă ea se află un catarg rupt, care probabil s-a desprins atunci cînd nava s-a ciocnit de gheață, la 5 mai 1962. Moartea lui Shackleton la bordul navei Quest, în 1922, a marcat sfîrșitul "epocii eroice" a explorării Antarcticii. Avea 47 de ani.

John Geiger, conducătorul expediției Quest a lui Shackleton, a calificat descoperirea drept "profund emoționantă" și a subliniat importanța sa istorică. Nava se află într-o "stare incredibilă", deși a fost avariată atunci cînd a lovit fundul mării. Următorul pas va fi utilizarea de vehicule operate de la distanță pentru a obține imagini ale rămășițelor sale. În 2022, cercetătorii au descoperit o altă epavă a lui Shackleton, Endurance. Aceasta a fost găsită la o adîncime de 3.000 de metri în apele înghețate, la un secol după ce a fost înghițită de gheața din Antarctica. Expediția Endurance22, care a pornit din Cape Town, a folosit un spărgător de gheață și drone subacvatice pentru a localiza epava în Marea Weddell.

Shackleton a condus trei expediții britanice în Antarctica și a visat să devină primul om care să traverseze continentul prin Polul Sud. Deși nu a reușit să își îndeplinească această ambiție, moștenirea sa continuă să inspire exploratorii de astăzi.

0
0
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав