Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Cum va funcționa cea mai mare centrală electrică din Sahara și cîtă energie va oferi

12 noi. 2019,, 04:00   Ştiinţă şi IT
2998 0

Deșertul este asociat cu moartea: ea întruchipează temerile omului privind încălzirea globală. Oamenii de știință din SUA și Marea Britanie au dovedit că pe teritoriul deșertului pot fi create oaze. Construind un întreg complex de centrale electrice verzi în Sahara, nu numai că vom putea obține suficientă energie electrică pentru a alimenta întreaga lume, dar vom putea schimba și climatul din deșertul african – vom opri pustietatea și vom începe înverzirea acesteia.


Deșertul Sahara este imens: dacă ar fi o țară, ar îndepărta Brazilia de pe locul cinci în clasament după mărime. Puterea soarelui care strălucește deasupra acestor teritorii este de asemenea mai mare decît oriunde altundeva. NASA estimează că fiecare metru pătrat primește în medie între 2.000 și 3.000 kWh de energie solară pe an.


Amina Al-Khabaybe, profesoară de la Universitatea din Nottingham Trent, consideră că energia din Sahara ar fi suficientă pentru a asigura cu electricitate întregul Pămînt.


Centralele eoliene instalate în Sahara au crescut temperatura în timpul nopții cu 2,16 °C, în timp ce cantitatea de precipitații în Sahara a crescut aproximativ de două ori - cu 0,25 mm pe zi.



Fermele solare vor crește temperatura cu 1,12 °C în timpul unei zile însorite. Efectele combinate ale turbinelor eoliene și fermelor solare vor modifica precipitațiile cu 215,4 mm pe an în Sahara și cu 500 mm în Sahel. Precipitațiile medii vor crește pe măsură ce plantele vor crește. Teritoriile înverzite mută apa de la pămînt în aer. Acest proces se numește evapotranspirație.


Avantajul „deșertului electric verde” este supraproducția. Posibilul exces de energie electrică care va fi generată la instalații va putea fi redirecționat pentru desalinizare, iar apa de mare va fi transportată în regiunile unde există insuficiență de apă dulce.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?