X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Aurora boreală, văzută într-un loc unde nu ar trebui să fie: cum a apărut

2 noi. 2023,, 06:00   Ştiinţă şi IT
2942 0

Într-o fotografie publicată în mediul online se văd lumini portocalii strălucitoare ale aurorei boreale deasupra Canadei.


Recent, o furtună solară a lovit Pămîntul, iar pe cerul nopții de deasupra Canadei, au apărut lumini de culoarea dovleacului. Problema este că aurorele de culoare portocalie nu ar trebui să existe.


"Culoarea portocalie a fost superbă, pur și simplu incredibilă", a declarat fotograful aurorei Harlan Thomas pentru Spaceweather.com. - Luminile din centru au strălucit timp de peste 20 de minute".
Thomas a realizat fotografia colorată pe 19 octombrie, deasupra unui iaz la vest de Calgary, Alberta, la aproximativ trei zile după ce de la Soare spre Pămînt au început să se îndrepte lent emisii uriașe de masă coronală (CME).


Auroreleboreale apar atunci cînd particulele cu mare energie din CME sau vîîtul solar ocolesc scutul magnetic al Pămîntului și supraîncălzesc moleculele de gaz din atmosfera superioară. Moleculele excitate eliberează energie sub formă de lumină, iar culoarea acesteia depinde de elementul care este excitat. Cele mai frecvente două culori ale aurorelor sînt roșu și verde, ambele fiind emise de moleculele de oxigen la diferite altitudini (aurorele roșii apar la altitudini mai mari decît cele verzi). Dar atunci cînd particulele solare pătrund adînc în atmosferă, ele pot produce și rare aurore roz prin excitarea moleculelor de azot.


Teoretic, moleculele de oxigen și azot pot emite lungimi de undă portocalii în anumite condiții. Cu toate acestea, chiar și atunci cînd acest lucru se întîmplă, culoarea portocalie este suprimată de alte culori emise de moleculele din jur. Prin urmare, acestea sînt aproape imposibil de văzut, a relatat Spaceweather.com."Uneori există un amestec al celor două procese (aurore roșii și verzi) fapt care păcălește camera și ochiul, astfel încît acestea par a fi portocalii. De fapt, această auroră este în același timp roșie și verde ", explică Kjelmar Oksavik, cercetător în domeniul meteorologiei spațiale și expert în aurore boreale la Universitatea Bergen din Norvegia.

5
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?