Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Astrofizicienii au arătat cum va muri Soarele

29 iul. 2023,, 04:00   Ştiinţă şi IT
3225 0

Astronomii au făcut o descoperire surprinzătoare, fotografiind o stea muribundă numită R Sculptor cu ajutorul telescopului VLT aparținînd Observatorului European de Sud.

Această stea, aflată la 1.200 de ani-lumină de Pămînt, a parcurs un drum lung de la transformarea unei stele asemănătoare Soarelui nostru într-o gigantă roșie.

Acum că și-a epuizat rezervele de hidrogen, viața sa se apropie de sfîrșit. R Sculptor a început să se desprindă de straturile sale exterioare, formînd un înveliș înconjurător de gaz și praf.
Aceste materiale vor deveni baza pentru originea noilor sisteme stelare și, în cele din urmă, vor crea o nebuloasă planetară.

Printr-o gaură în acest înveliș, oamenii de știință pot observa suprafața foarte luminoasă a stelei muribunde, oferindu-le informații valoroase despre ceea ce se întîmplă în interior și despre ceea ce așteaptă această stea în viitor.

Această descoperire importantă ne va ajuta să înțelegem mai bine procesele care au loc în spațiu și va contribui la studiul stelelor și al galaxiilor.

0
1
0
5
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?