Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Arhivele Vaticanului dezvăluie secretele cutremurelor italiene din secolul xv

14 noi. 2023,, 02:00   Ştiinţă şi IT
1532 0

Studiind documentele istorice ale Vaticanului, un om de știință a găsit într-o carte evreiască de rugăciuni o notiță în care este descrisă o serie de cutremure din Italia în secolul al XV-lea.

El spune că descoperirea ar putea ajuta foarte mult la prezicerea cutremurelor în zilele noastre.


Paolo Galli, un expert în cutremure, a relatat despre o carte de rugăciuni compilată în Camerino în 1446. Pe paginile acesteia se afla o însemnare în ebraică care descrie o serie de cutremure care au distrus case și așezări din regiune. Această descoperire a oferit informații unice despre evenimente necunoscute anterior, care pot fi esențiale pentru înțelegerea și prezicerea cutremurelor moderne.


În publicația lui Galli în revista Seismological Research Letters se menționează faptul că nu este vorba de seria de cutremure din 1456, despre care știința știa și mai devreme.


Înregistrarea, găsită la Vatican, conține detalii despre cataclismele din 1446, inclusiv o referire la ajutorul unui evreu care a avut de suferit în urma cutremurelor.Analiza notiței ne permite să presupunem intensitatea acestor cutremure, precum și impactul lor asupra regiunii. Descoperirea acestei înregistrări îi poate ajuta pe seismologii moderni să înțeleagă riscul cutremurelor în Italia, în baza datelor istorice.


Astfel de informații reprezintă o resursă valoroasă pentru studierea ciclurilor seismice și ar putea fi esențiale pentru elaborarea prognozelor și măsurilor de siguranță seismică.

0
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?