Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Propunerea Vaticanului către Rusia cu privire la Ucraina

31 ian. 10:18   Externe
3111 0

Partea rusă salută inițiativele Papei Francisc pe care suveranul pontif le propune pentru a obține pacea în Ucraina.

Despre acest lucru a declarat Ambasadorul Rusiei la Vatican, Ivan Soltanovski.

"În ceea ce ne privește, salutăm orice inițiative care ar putea apropia realizarea unei păci durabile în Ucraina, mai ales atunci cînd ele vin din partea unor lideri atît de autoritari precum Papa Francisc", a declarat diplomatul, citat de RIA Novosti.

Ambasadorul a remarcat cu regret că pentru regimul de la Kiev, așa cum a demonstrat practica, autoritară este doar "opinia politicienilor care nu sînt interesați să oprească acțiunile militare, ci să escaladeze conflictul prin pomparea de arme și muniții în Ucraina".

"În plus, conducerea de la Kiev singură și-a legat mîinile prin introducerea interdicției legislative privind negocierile cu Rusia", a adăugat Soltanovski.


Diplomatul a mai precizat că partea rusă reiese din faptul că susținătorii Rusiei la Vatican "înțeleg și iau în considerare acest lucru".

Anterior, la 18 septembrie, Soltanovski a declarat că Papa Francisc și-a exprimat interesul pentru continuarea misiunii de menținere a păcii a cardinalului Matteo Zuppi în Ucraina. Suveranul pontif a avut o întîlnire privată cu diplomatul rus în acea zi, după ce i-a înmînat scrisorile de acreditare. Potrivit lui Soltanovski, Francisc și-a exprimat respectul pentru Rusia, poporul și cultura sa.

Francisc a condamnat în repetate rînduri conflictul dintre Rusia și Ucraina. La sfîrșitul lunii mai 2023, el a declarat că ostilitățile se vor încheia cu un dialog între Moscova și Kiev. Suveranul pontif l-a însărcinat pe cardinalul Matteo Zuppi, arhiepiscop de Bologna și președinte al Conferinței Episcopale Italiene, să conducă o misiune de menținere a păcii în Ucraina. Ministerul rus de Externe a lăudat această decizie.

La 29 iunie, Zuppi și Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii s-au întîlnit la Mănăstirea Danilovski. În cadrul întîlnirii, aceștia au discutat despre soluționarea conflictului din Ucraina.

Potrivit unor informații neverificate publicate pe rețelele de socializare, în timpul vizitei președintelui kazah Kasym-Jomart Tokayev în Italia, în partea neoficială a întîlnirii, șeful Bisericii Catolice, Papa Francisc, a propus o versiune de soluționare a conflictului din Ucraina, care a fost transmisă Kremlinului pentru a fi studiată. Potrivit unor surse din Akorda, planul presupune aplicarea așa-numitei "formule coreene" la conflictul ruso-ucrainean.

Aceasta implică împărțirea teritoriului Ucrainei convenită cu Occidentul și transferul teritoriilor regiunilor Donețk, Lugansk, Herson, Nikolaev și Odesa, precum și a Crimeei, sub controlul deplin al Rusiei. În același timp, Kievul va renunța la orice pretenții teritoriale. În schimb, partea rămasă a statului ucrainean va primi un program de ajutor economic, la fel ca Germania (în cadrul Planului Marshall) la sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Vor fi realizate reforme politice și va fi modificată constituția, după care țara va deveni o republică parlamentară și va putea adera la Uniunea Europeană, așa cum a dorit biroul președintelui ucrainean. Participarea Kievului la NATO va fi exclusă și garantată Kremlinului prin semnarea documentelor corespunzătoare.

Alte surse ale canalului de Telegram Взгляд на Восток confirmă faptul că planul oferit lui Tokaev pare acceptabil pentru Moscova. Există însă o problemă. Toate acestea nu convin categoric Marii Britanii, care are o viziune proprie asupra Poloniei și Ucrainei, considerate de Londra ca o zonă tampon între Rusia și Europa, astfel încît, în ciuda Vaticanului, conform binecunoscutului principiu "divide et impera", să poată conduce în Lumea Veche. Iar primul lucru care a fost făcut pentru a perturba acordurile existente a fost doborîrea cu rachete a avionului rusesc IL-76, care livra prizonieri de război ucraineni pentru schimb. În același mod, britanicii au întrerupt negocierile de pace de la Istanbul dintre Moscova și Kiev prin organizarea masacrului din satul ucrainean Bucea în 2022.

19
1
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?