X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Angajații de la Vatican cer condiții mai bune de muncă

13 mai. 11:00   Externe
1931 0

Aproape 50 de angajaţi i-au trimis o notificare oficială cardinalului Fernando Vérgez Alzaga, şeful administraţiei Cetăţii Vaticanului, care exercită puterea executivă a Sfîntului Scaun aflat sub autoritatea Papei, în care cer condiţii mai bune de muncă și se plîng că în muzee sînt primiți mai mulți vizitatori decît prevăd normele de securitate.

„Condiţiile de muncă subminează demnitatea şi sănătatea fiecărui angajat. Managementul defectuos este evident şi ar fi şi mai grav dacă s-ar datora exclusiv scopului de a genera mai mult profit", au scris ei, potrivit informaţiilor dezvăluite de cotidianul italian Il Corriere della Sera şi confirmate pentru AFP de avocata lor, Laura Sgro, informează Agerpres.

Procedura este prezentată ca fiind prima acţiune colectivă intentată de angajaţi ai Vaticanului, un oraş-stat care nu recunoaşte sindicatele. Dacă aceasta eşuează sau dacă Vaticanul nu răspunde, angajaţii riscă să fie trimişi în judecată.

Pe fond, reclamanţii pretind că sînt victimele unor reguli prea restrictive sau, dimpotrivă, ale unor încălcări ale legislaţiei muncii şi securităţii sociale. Aceştia subliniază, de exemplu, că atunci cînd sînt în concediu medical, indiferent de motiv, nu au voie să îşi părăsească domiciliul, deoarece inspectorii de la afaceri sociale îi pot vizita în orice moment. Unii, susţin ei, au fost sancţionaţi disciplinar în timp ce se aflau la medic.

Potrivit acestora, orele suplimentare sînt plătite mai puţin decît orele normale de lucru, detaşările şi promovările sînt arbitrare, iar în cazul în care încetează să mai lucreze, nu există nicio acoperire socială. "La Vatican, nu există nicio asigurare de şomaj, nicio măsură de sprijin financiar în caz de criză sau de pierdere totală a activităţii", spun angajaţii nemulţumiţi.


Angajaţii forţaţi să rămînă acasă în timpul pandemiei Covid-19 din cauza închiderii muzeelor au trebuit să ramburseze, din salariu, orele pe care nu le-au lucrat, mai susţin ei. În fine, ei critică Vaticanul pentru că acceptă un număr mai mare de vizitatori decît prevăd normele de securitate. Muzeele Vaticanului, printre care se numără şi Capela Sixtină, au 700 de angajaţi, dintre care 300 de paznici, precum şi restauratori de artă şi cercetători de înaltă calificare care se ocupă de bogatele sale colecţii. Acestea primesc milioane de vizitatori în fiecare an şi reprezintă o sursă valoroasă de venituri pentru Sfîntul Scaun.

3
2
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?