Pentru a fi clar, nu este ca și cum ADN-ul a fost găsit pe o rocă din spațiul cosmic. Mai degrabă, rezultatul este că fiecare dintre cei cinci compuși de bază care alcătuiesc ADN-ul și ARN, numiți nucleobaze, au fost găsiți în probele de meteoriți. Doar trei dintre aceste nucleobaze au fost găsite anterior pe meteoriți, dar cercetările recente au identificat ultimele două.
„Avem acum dovezi că setul complet de nucleobaze folosite în viața de astăzi ar fi putut fi disponibil pe Pământ atunci când a apărut viața”, a declarat unul dintre autori, Danny Glavin de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA, într-un comunicat.
Cele două nucleobaze proeminente au fost citozină și timină. Acestea au fost mai greu de identificat decât celelalte trei nucleobaze (adenină, guanină și uracil), deoarece au o structură mai delicată care poate fi descompusă cu ușurință prin colectarea și analiza probelor. NASA descrie metoda tradițională de analiză a acestor probe ca fiind prepararea unui „ceai de meteorit”, în care mostre mici de meteorit sunt plasate într-un lichid fierbinte, astfel încât probele să poată fi extrase și soluția apoasă examinată.
„Studim aceste extracte de apă pentru că conțin lucruri bune, molecule organice străvechi care ar fi putut fi elemente cheie pentru originea vieții pe Pământ”, a explicat Glavin.
Dar cele două nucleobaze rămase au necesitat o metodă mai atentă pentru a fi identificate, folosind apă rece și o tehnică analitică mai sensibilă. „Acest grup a dezvoltat o tehnică mai asemănătoare cu ceaiul rece decât ceaiul fierbinte, capabilă să scoată compuși mai delicati”, a explicat un alt coautor, Jason Dworkin. „Am fost uimit că au văzut citozină, care este foarte fragilă”.
Dacă ingredientele vieții au venit de fapt pe pământ pe un meteorit, este încă o întrebare deschisă. Viața ar fi putut evolua și din supa primordială a unei planete Pământ foarte tinere, din interacțiunile compușilor organici. Dar această cercetare deschide noi căi pentru cercetări viitoare pe această temă.
„Asta continuă să adauge mai multe piese; Acum s-a descoperit că meteoriții conțin zaharuri și baze”, a spus Dworkin. „Este interesant să vedem progrese în realizarea moleculelor fundamentale ale biologiei din spațiu”.
Rezultatele cercetării sunt publicate în revista Nature.
Adăuga comentariu