Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

A fost prezentată o nouă ipoteză privind apariția Marelui Sfinx din Egipt

28 feb. 02:00   Ştiinţă şi IT
2414 0

Un studiu realizat de oamenii de știință americani a prezentat o nouă explicație a originii Marelui Sfinx de la Giza, situat pe malul vestic al rîului Nil, în Egipt.

Specialiștii de la Universitatea New York au presupus că structura monumentală ar putea fi o formațiune naturală cunoscută sub numele de yardang, care a fost formată în urma unor procese naturale. Despre acest lucru a relatat publicația "Pravda.ru" cu referire la revista Physical Review Fluids.
Yardangurii apar ca urmare a eroziunii nisipului și a argilei, luînd uneori forma unor animale așezate sau culcate. Ele se găsesc în zonele de deșert cu climă caldă și uscată, inclusiv în nord-estul Egiptului. S-ar putea ca vechii locuitori ai țării să fi dat formațiunii conturul unei creaturi legendare.

În cadrul unui experiment de laborator, autorii lucrării au recreat condițiile de formare a yardangurilor. Drept material a fost folosit lutul moale, iar pentru a simula vîntul care suflă, către structura în relief a fost direcționat un jet de apă. Experimentul a arătat că astfel de condiții pot duce la apariția unei figuri care seamănă cu un sfinx.

0
5
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?