Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Egiptenii, indignați de felul cum se renovează piramidele

31 ian. 22:30   Externe
3031 0

O înregistrare video care arată renovarea piramidei egiptene Menkaure cu granit a declanșat critici la adresa proiectului, iar un expert a denunțat „absurditatea”. Autoritățile egiptene au demarat proiectul pentru că, în timp, stratul de granit care învelea piramida s-a degradat.

Într-un videoclip postat vineri pe Facebook, Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a arătat muncitori care așază blocuri de granit la baza piramidei, care se află lîngă sfinx și piramidele mai mari Khafre și Keops din Giza. El l-a numit „proiectul secolului”.

Cînd a fost construită inițial, piramida a fost învelită în granit, dar în timp a pierdut o parte din învelișul său. Renovarea urmărește să restabilească stilul original al structurii prin reconstruirea stratului de granit, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.

Lucrările sînt programate să dureze trei ani și vor fi „cadoul Egiptului pentru lume în secolul XXI”, a declarat Waziri, care conduce misiunea responsabilă de proiect.

Însă, în comentarii, zeci de persoane supărate au criticat lucrările. „Imposibil!”, a scris egiptologul Monica Hanna. „Singurul lucru care mai lipsea era să pună faianță în piramida lui Menkaure! Cînd vom opri absurditatea în gestionarea patrimoniului egiptean?”, a întrebat ea.


Distrugerea recentă a unor zone întregi din zona istorică a orașului Cairo a dus la mobilizări puternice din partea societății civile, căreia îi este interzisă în mare parte activitatea politică și care își concentrează acum cea mai mare parte a luptei cu guvernul pe probleme de planificare urbană și de patrimoniu.

0
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?