X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova are nevoie de un Minister al Sportului veritabil. Opinie

12 feb. 2023,, 11:00   Sport
1934 0

Moldova are nevoie de un veritabil Minister al Sportului, de altfel toate problemele din acest domeniu așa și vor fi considerate neimportante.

O astfel de opinie a exprimat într-un interviu pentru Noi.md, legendarul nostru compatriot, ciclistul de șosea profesionist, deținătorul Cupei mondiale printre profesioniști, multiplu învingător în prestigioasele curse clasice de o zi, Andrei Cimili.

Comentînd lipsa în țară a unei structuri aparte, care să rezolve problemele sportului, el a amintit că Legea sportului a fost adoptată în țara noastră încă în anii 90, iar în lumea noastră care se află într-o schimbare dinamică, ea este învechită moral? În rezultat, noi nu putem soluționa corect, operativ multe probleme ce țin de sponsorizări, doping, asigurări, legalizarea sportului profesionist, dezvoltarea culturii fizice, garanțiile sociale pentru cei care și-au încheiat cariera sportivă.

Andrei Cimili a menționat că în 2012, sub egida lui Veaceslav Manolache, o autoritate în lumea sportului moldovenesc, a fost elaborată Strategia de dezvoltare a sportului în Moldova. Însă la nivel guvernamental ea a fost ignorată, , nimeni așa și nu a aprobat-o, și nu a elaborat programul implementării ei.

”Eu nu obosesc să repet că țara are nevoie de un veritabil Minister al sportului, altfel toate problemele din acest domeniu așa și vor fi considerate neimportante. Împreună cu reprezentanții comunității sportive, cu șefii mai multor federații, noi în mod repetat am încercat să discutăm tema dată cu reprezentanții autorităților publice centrale – cu vice-președintele parlamentului. Dar nu am fost auziți”, a subliniat Andrei Cimili.


În opinia sa, Se pare că în conducerea țării pe nimeni nu-l doare capul că Moldova nu are un bazin ”olimpic” de 50 metri, un stadion multifuncțional modern pentru 15-20 mii de oameni.

”În fond, în ultimii 30 de ani la noi nu a fost edificat măcar un obiect sportiv serios. Despre scandalurile în lanț la construirea «Arenei Chișinău» nici nu vreau să amintesc. Statul nu este deloc dispus să ”amintească” mereu și creativ despre importanța culturii fizice pentru fiacre persoană. Despre aceea că sportul călește caracterul, fortifică sănătatea, dă senzația, înțelegerea patriotismului adevărat”, a spus legendarul ciclistul de șosea profesionist.

El consideră că anume ministerul trebuie să contribuie la dezvoltarea armonioasă a tuturor genurilor de sport, fără a transforma în ”favorite” 6-7 federații care obțin cote de participare la olimpiade.

”Cineva va ironiza: «Oare putem vorbi serios despre dezvoltarea yachtingului, să zicem, în Moldova? » Dar noi avem sportivi talentați, fani ai acestui gen de sport. Voi aminti că nu demult la prestigioasa regată pentru Cupa Americii, neașteptat pentru toți a învins un elvețian. Reprezentant al unei țări ”ne-maritime”, ca și Moldova. Iar noi în a.2006 aproape că am obținut o cotă de participare la Olimpiada din Beijing. Iahtmanului nostru Alexandr Denisiuc nu i-au ajuns puncte numărate pentru aceasta. Nu se poate să tot creăm cercuri vicioase, în timp ce statul alocă fărmături pentru dezvoltarea unui gel de sport ”fără perspective”, și cere victorii la competiții. Victoriile-s ireale, dacă în locul acelor fărmături nu va fi acordat un sprijin financiar serios”, a declarat Andrei Cimili.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?