X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1454

Olimpicii Moldovei: Cunoaște istoria luptătoarei Irina Rîngaci

10 iul. 11:00   Sport
4243 0

Republica Moldova se poate mîndri nu doar cu peisaje rupte din poveste, cu bucate gustoase care doar pe acest plai mioritic pot fi savurate, cu femei frumoase, dar și cu sportivi care ne duc faima la cele mai importante competiții din lume.

Redacția Noi.md lansează campania în cadrul căreia te îndemnăm împreună să susținem echipa celor 25 de sportivi olimpici moldoveni care ne vor reprezenta țara, în acest an, la Jocurile Olimpice de vară de la Paris.

Prima sportivă care ne dorim astăzi să o cunoști este luptătoarea Irina Rîngaci.

Luptătoarea în stil lupte libere, Irina Rîngaci s-a născut în Leova la 23 august 2001. La vîrsta de 20 de ani, în 2021, ea a devenit campioană mondială la lupte din istoria Republicii Moldova. Aceasta a câștigat două medalii de aur la proba de 65 kg femei: la Campionatul mondial de la Oslo, cât și la Campionatul european de la Varșovia.


În 2018, sportiva s-a poziționat pe locul 4 la proba 57 kg femei de lupte libere la Jocurile Olimpice de tineret de la Buenos Aires. În 2019, a cîștigat o medalie de bronz la proba 62 kg femei la Campionatul mondial de lupte U23 desfășurat la Budapesta.

Anterior, într-un interviu acordat Noi.md, în cadrul proiectului ”Adevărații eroi”, Irina a povestit că pasiunea pentru lupte a apărut încă de cînt era copil, iar drept exemplu pentru ea a servit sora mai mare care a început să practice luptele libere la vîrsta de 13 ani.

”Îmi doream încă din clasa a V-a să practic acest gen de sport, dar, din păcate, tata nu m-a lăsat pentru că eram foarte micuță. Aveam doar 1,40 m. și îi era frică să nu rămîn așa pitică, iată de ce părinții m-au lăsat să fac lupte libere abia în clasa a VII-a, cînd am mai crescut un pic”, ne-a povestit atunci sportiva.

Deși recunoaște că a avut momente cînd și-a dorit să renunțe la sport, totuși recunoaște că susținerea care a primit-o din partea colegilor și a antrenorilor a determinat-o să meargă mai departe și să lupte pentru visul său de a deveni într-o zi Campioană Olimpică.

Familia ei este de mai mulți ani stabilită în Germania, totuși, Irina își construiește o frumoasă carieră acasă, îar în interviul acordat redacție noastre încă în 2021, aceasta a recunoscut că cel mai mare vis al ei este să cîștige o medalie olimpică.

”Antrenorii, pot spune că sînt părinții mei din Republica Moldova. Iar susținerea lor și pasiunea față de sport m-au oprit să plec din țară și m-au motivat să rămîn în Republica Moldova. Vreau să aduc mai multe medalii de la europene și mondiale și o medalie olimpică de la Paris.”, a povestit atunci Irina Rîngaci.

Acum, visul Irinei este tot mai aproape de a fi realizat, ea fiind la un pas distanță de acesta.

În mai, anul curent, luptătoarea a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene destinate sportivilor de pînă la 23 de ani, care s-a desfășurat la Baku, în Azerbaidjan, iar acest lucru a făcut-o să fie și mai aproape de visul său de a obține o medalie olimpică.

„Bursa primită de la Comitetul Național Olimpic și Sportiv m-a ajutat enorm în pregătirea mea pentru Jocurile Olimpice. În această pregătire sunt incluse alimentația, vitaminizarea, reabilitarea, masajul, recuperarea în urma accidentărilor și alte aspecte importante. Banii oferiți am încercat să îi cheltuiesc cât mai eficient pentru a-mi ajunge.

Mulțumesc Comitetului Olimpic și Sportiv pentru suport”, a declarat Irina Rîngaci chiar în ajunul Jocurilor Olimpice.

Jocurile Olimpice și Paraolimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 8 septembrie 2024, în diferite locații din Paris și din regiunea Île-de-France.

Te îndemnăm să susții echipa olimpică! #HaiMoldova

Totodată, dacă ești un suporter înrăit al sportivilor moldoveni, te îndemnăm să te abonezi la pagina de facebook Noi.md Sport unde vei afla ultimele noutăți din sport.

12
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?