X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Irina Rîngaci: ”Mi-aș dori ca statul să investească mai mult în sportivii moldoveni”

21 oct. 2021,, 17:02 (reactualizat 21 oct. 2022,, 10:23)   Adevărații Eroi
2342 0

La vîrsta de 20 de ani, Irina Rîngaci este prima luptătoare din R. Moldova care a devenit campioană mondială. În finala categoriei de greutate 65 kg, aceasta a învins-o pe japoneza Miwa Morikawa. În luna mai, curent, luptătoarea Irina Rîngaci a cîștigat și Europenele destinate sportivilor sub 23 de ani, care a avut loc la Skopje, Macedonia de Nord, iar în aprilie Rîngaci a devenit campioană europeană la lupte printre senioare.

În 2018, sportiva s-a poziționat pe locul 4 la proba 57 kg femei de lupte libere la Jocurile Olimpice de tineret de la Buenos Aires. În 2019, a cîștigat o medalie de bronz la proba 62 kg femei la Campionatul mondial de lupte U23 desfășurat la Budapesta.

Astăzi vă invităm să o cunoașteți mai bine pe luptătoarea care, deși de mai multe ori a vizitat-o gîndul de a pleca peste hotare, a rămas aici în țară și a demonstrat tuturor că pentru a-ți vedea visul împlinit nu este nevoie de bani mulți, pentru asta trebuie să ai doar multă voință și putere de a merge mai departe, chiar și atunci cînd crezi că nu mai poți.

De unde a apărut pasiunea pentru luptele libere?

- Sora a început să practice luptele libere la vîrsta de 13 ani, ea am fost impresionată de mică de acest sport. Îmi doream încă din clasa a V-a să practic acest gen de sport, dar, din păcate, tata nu m-a lăsat pentru că eram foarte micuță. Aveam doar 1,40 m. și îi era frică să nu rămîn așa pitică, iată de ce părinții m-au lăsat să fac lupte libere abia în clasa a VII-a, cînd am mai crescut un pic.


Nu ți-a fost frică că ai avea de suferit din cauza acestui sport?

- Acest lucru nu m-a oprit niciodată. E și firesc că nu ne place să avem vînătăi sau fracturi, dar din păcate acesta este sportul și tot ce trebuie să facem este să fim mai atenți. Chiar dacă sînt traumată, încerc să reacționez repede și să iau toate măsurile de precauție.

Ai avut momente cînd ai vrut să renunți?

- Da, de multe ori am vrut să renunț! Ultima dată era cît pe ce să renunț acum un an, cînd am mers în vacanță la părinți și atunci am intrat un pic în depresie, dar m-au convins antrenorii și mulți colegi care mi-au spus că am un mare potențial. Mi-au spus că am un viitor frumos aici, în Moldova, și că voi ajunge campioană. Eu am luat totul ca pe o glumă, dar le mulțumesc că au avut încredere în mine și m-au susținut.

Ai avut gînduri să pleci din țară?

- Da, de multe ori! Familia mea toată este în Germania, acolo locuiesc.

Ce te-a oprit?

- Sportul, pentru sport am rămas!

Cine te-a ajutat aici, în R.Moldova?

- Antrenorii, care pot spune că sînt părinții mei din Republica Moldova.

Ce reprezintă pentru tine R. Moldova?

- Moldova este acolo unde m-am născut, unde este casa părintească. E frumos cînd acum, la competiții, am auzit imnul Republicii Moldova. Sînt mîndră că reprezint această țară!

Ce simți înaintea fiecărei lupte?

- Înainte de meci am foarte mari emoții, dar încerc să le stăpînesc, să nu le arăt celor din jur, pentru că e foarte mult să-ți poți controla emoțiile. Atunci cînd sînt pe saltea, gîndurile mele toate dispar, mă concentrez foarte mult la luptă. Vreau să iau cît mai multe puncte și să comit cît mai puține greșeli.

În timpul luptei finale, cînd ai înțeles de fapt că ești deja campioană?

- Atunci cînd scorul era deja 8 la 2 și mai rămăsese un minut, m-am concentrat doar pe apărare. În acel moment eram sigură că dacă o să mă strădui să țin sub control acel minut – centura va fi a mea!

Ce emoții ai trăit cînd ai devenit campioană?

- Emoțiile erau frumoase, nu le pot descrie pentru că nici acum nu realizez ce reușite am înregistrat la acea competiție.

Ce îți dorești să realizezi în viitor?

- Vreau să aduc mai multe medalii de la europene și mondiale și o medalie olimpică de la Paris.

Ești pasionată și de tik-tok, cu ce te-a atras această platformă?

- Am descărcat această aplicație într-o glumă. Îmi plăcea cum alte persoane făceau diferite filmulețe pe muzică și am zis să încerc și eu. Am postat cîteva filmulețe și au intrat în trand, iar din acel moment a început să crească și numărul de abonați. Pe contul meu arăt diferite momente din sport, din viața mea. Încerc să le spun oamenilor că este bine să faci sport și orice s-ar întîmpla în viață, dacă practici sportul gîndurile rele dispar.

Cine este idolul tău?

- Nu am idoli, eu sînt idolul meu. Atunci cînd am o performanță frumoasă analizez, dar atunci cînd pierd încer să analizez și să corectez.

Ai putea pleca din țară?

- Dacă nu voi fi luată în seamă, dacă nu vor fi apreciați toți sportivii – mă refer aici și la colegii mei, desigur voi fi nevoită să plec pentru a avea unele condiții mai bine. Deși, deocamdată, aici îmi văd viitorul.

Ai fost premiată de primarul capitalei Ion Ceban, urmează ceva și din partea statului?

- Da, ar fi corect. Deocamdată sînt dor vorbe, dar așteptăm să urmeze și fapte.

Ce ai vrea să schimbi în sportul moldovenesc?

- Mi-aș dori să fie acordată atenție și sportivilor care nu au atît de mari performanțe și să fie investiții mai mari în sport.

Sportul este...

- Sportul este o parte din viață!

Familia este...

- Totul!

Viitorul este...

- Frumos!

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?