X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

La ce etapă se află pregătirea stadioanelor pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar (FOTO)

2 iun. 2021,, 15:00   Sport
5713 0

Pe 21 noiembrie 2022, în Qatar începe Campionatul Mondial de fotbal, iar miliarde de fani ai acestui Joc din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare acest moment. Dat fiind interesul mare pentru acest eveniment, dar și faptul că Campionatul Mondial 2022 va avea loc în una dintre cele mai de succes țări din Asia cu cultura, tradițiile, arhitectura sa incredibilă, portalul Noi.md vă propune informații actuale cu privire la etapele de pregătire a stadioanelor din Qatar și caracteristicile lor.

Trebuie de remarcat faptul că în prezent, din cele opt stadioane care vor găzdui meciurile de la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar, în 2022, sînt gata în totalitate șase arene, iar două stadioane se află încă în proces de construcție, inclusiv Lusail Iconic Stadium - cea mai importantă arenă de fotbal de la Campionatul Mondial 2022, situat în orașul Lusail, precum și stadionul Ras Abu Aboud.

Stadionul Lusail Iconic Stadium va fi cel mai mare stadion, cu o capacitate de 80 de mii de spectatori și pe el va avea loc meciul final al turneului.

Unul dintre stadioanele deja construite "Al Bayt" are o capacitate de 60 de mii de spectatori și pe el va avea loc deschiderea Campionatului. Este de remarcat faptul că acest stadion este realizat sub formă de cort alb-negru, majlis, un cort tradițional arab și este situat în orașul Al-Khor. În jurul acestuia va fi amplasat un nou cartier, care de asemenea se numește al Bayt. Acolo vor fi amplasate diferite puncte de vînzare, restaurante, benzi de alergare etc.


Un alt stadion, "Al Janub", simbolizează o barcă răsturnată cu care marinarii extrăgeau perle. Acesta este situat la cîțiva pași de mare. În general, toate stadioanele sînt situate la aproximativ 45 de minute distanță între ele cu transportul public. Autoritățile intenționează să reformateze aproximativ 25% din autobuze în autobuze electrice.

Un alt stadion spectaculos este Education City. Acoperișul său seamănă cu un diamant. În funcție de lumina zilei, culoarea acoperișului se schimbă. După Cupa Mondială, partea superioară a stadionului va fi înlăturată, în continuare acesta va fi un centru de educație, unde vor fi organizate săli de seminare și biblioteci.

Stadionul Al Thumama este realizat sub formă de Yigalului – accesoriu tradițional purtate de bărbați pentru a-și acoperi capul. Toate stadioanele au fost deja testate de evenimente de fotbal, cu excepția a două care sînt în construcție. De asemenea, Qatar intenționează să reducă consumul de apă tehnică cu 40%.

Cupa Mondială din Qatar va avea loc la sfîrșitul anului 2022 (din noiembrie pînă în decembrie), deoarece este absolut imposibil de desfășurat un astfel de eveniment în lunile de vară din cauza vremii anormal de calde din regiune. În total pentru desfășurarea meciurilor de fotbal vor fi utilizate opt stadioane.

Cupa Mondială din Qatar va fi cel mai compact turneu din istoria recentă. Cea mai mare distanță între două stadioane este de 75 km (Al Bayt - Al Janub), iar cea mai scurtă distanță este de 5 km (Education City — Ahmad bin Ali).

Toate stadioanele sunt situate în imediata apropiere unul de celălalt, la o distanță de 5 pînă la 35 km de capitală. Datorită acestei distanțe minime, fanii vor putea participa la mai multe meciuri concomitent pe parcursul unei zile. Organizatorii promit o legătură de transport organizată și confortabilă între stadioane și o călătorie scurtă care nu depășește o oră din orice colț al țării.

În general, Qatar este deja pregătit pentru Cupa Mondială și așteaptă un flux de 3 milioane de spectatori. În ianuarie 2021, pe noile stadioane au fost organizate deja meciuri de pregătire în regim de testare, în respectarea tuturor restricțiilor covid.

”Khalifa International”
Capacitate: 40.000 de spectatori.
Distanța pînă în centrul orașului Doha: 11 km.
Deschidere: 2017.
Primul stadion al Cupei Mondiale 2022, care a fost pus în funcțiune. Arena a suferit o renovare pe scară largă, iar pe 19 mai 2017 aici a avut loc finala Cupei Emirului. Khalifa va găzdui opt jocuri ale Cupei Mondiale, inclusiv meciul pentru locul al treilea.

”Al Janub”
Capacitate: 40.000 de spectatori.
Distanța pînă în centrul orașului Doha: 23 km.
Deschidere: 2019.
Primul stadion al Cupei Mondiale 2022, construit de la zero. Arena a fost deschisă pe 16 mai 2019 înainte de finala Cupei Emirului. Al-Janoub este situat în Al-Waqra, designul său se deosebește prin curbele sale elegante și liniile inspirate de velele bărcilor dhow tradiționale din Qatar. Al Januba va găzdui șapte meciuri ale Cupei Mondiale 2022. Un sistem inovator de răcire și un acoperiș retractabil permit folosirea stadionului pe tot parcursul anului.

Education City
Capacitate: 40.000 de spectatori.
Distanța pînă la centrul orașului Doha: 13 km.
Deschidere: 2020.

Supranumit "diamantul deșertului", stadionul a fost deschis pe 15 iunie 2020 - în format online. Ceremonia a fost dedicată lucrătorilor medicali în timpul pandemiei COVID-19. Situată în inima Qatar Foundation — un centru vibrant al cunoașterii și inovațiilor — arena este înconjurată de instituții de cercetare și învățămînt de vârf. Stadionul va găzdui opt meciuri ale Cupei Mondiale 2022.

”Ahmad bin Ali”
Capacitate: 40.000 de spectatori.
Proiect: Ramboll.
Distanța pînă în centrul orașului Doha: 22 km.
Deschidere: 2020.

Ultimul stadion al Cupei Mondiale 2022 care va fi pus în funcțiune. Fanii au văzut pentru prima dată arena pe 18 decembrie 2020, cînd a avut loc finala Cupei Emirului. Stadionul este situat în Al Rayyan, lângă Mall of Qatar, la o scurtă plimbare de stația de metrou Al Riffa. Fațada luminoasă a stadionului este alcătuită din desene care caracterizează diverse aspecte ale Qatarului: valorile familiei, frumusețea deșertului, flora și fauna și comerțul local și internațional. Cea de-a cincea formă, scutul, le unește pe toate celelalte, reprezentând forța și unitatea. Acest stadion va găzdui șapte meciuri ale Cupei Mondiale 2022.


”Al Bayt”
Capacitate: 60.000 de spectatori.
Proiect: Dar Al-Handasah.
Distanța pînă în centrul orașului Doha: 46 km.
Etapa de pregătire: construcția stadionului este finalizată, deschiderea este programată pentru următoarele cîteva luni.
Aici va avea loc meciul de deschidere al Cupei Mondiale. Al-Bayt va familiariza fanii din întreaga lume cu cultura tradițională a țării. Designul arenei seamănă cu un cort tradițional arab cunoscut sub numele de "Beit al-shaar", un simbol al ospitalității arabe. Acest stadion unic are un acoperiș retractabil de ultimă generație și este înconjurat de 400.000 de metri pătrați de spațiu verde, care va fi o moștenire pentru comunitatea locală. Stadionul va găzdui nouă meciuri ale Cupei Mondiale 2022, inclusiv semifinalele.

”Al Thumama”
Capacitate: 40.000 de spectatori.
Proiect: Arab Engineering Bureau
Distanța pînă la centrul orașului Doha: 12 km.
Etapa de pregătire: au fost finalizate lucrările la acoperiș și fațadă, precum și instalarea tribunilor, instalarea scaunelor, împreună cu lucrările mecanice, electrice și sanitare. Se apropie de sfîrșit și lucrările de finisaj. Stadionul va găzdui opt meciuri ale Cupei Mondiale 2022.

”Ras Abu Abud”
Capacitate: 40.000 de spectatori.
Proiect: FIA Fenwick Iribarren Architects.
Distanța până la centrul orașului Doha: 7 km.
Starea de pregătire: stadionul este construit din 972 containere de marfă, livrarea și instalarea tuturor containerelor au fost deja finalizate.
Acesta este primul stadion complet pliabil din istoria Campionatelor Mondiale, Construit din containere de marfă. Arena va găzdui șapte meciuri ale Cupei Mondiale 2022.

”Lusail”
Capacitate: 80.000 de spectatori.
Proiect: Foster + Parteneri.
Distanța pînă în centrul orașului Doha: 20 km.
Etapa de construcție: lucrările de beton din interiorul bolului și prima etapă a lucrărilor de instalare a acoperișului au fost finalizate, iar pregătirile pentru etapa finală continuă.
Cea mai mare arena a Cupei Mondiale-2022, "Lusail" întruchipează dorința Qatarului de a împărtăși cultura arabă cu lumea. Designul stadionului este inspirat de interacțiunea dintre lumină și umbră. Fațada sa izbitoare de aur, împreună cu imensitatea sa, vor impresiona din depărare fanii care se vor apropia de locul de desfășurare a evenimentelor. Stadionul este situat în inima noului cartier Lusail, conceput special luînd în considerare necesitățile locuitorilor. Stadionul va găzdui zece meciuri ale Cupei Mondiale 2022, inclusiv finala.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?