X 
Cutremure stiri: 505

Zurab Todua: „Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE ar trebui desfășurat separat de alegeri”

10 iun. 06:30   Societate
4875 0

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu ar fi trebuit să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Un astfel de plebiscit ar trebui să se desfășoare separat, într-o atmosferă calmă, astfel înc]t cetățenii să înțeleagă clar pentru ce și de ce votează.

O astfel de opinie a exprimat istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014), expert în problemele spațiului post-sovietic, Zurab Todua, în cadrul emisiunii de autor „Tema” cu Ludmila Belcenkova, transmite Noi.md.

Potrivit lui, prin organizarea acestui referendum, autoritățile încearcă să obțină dreptul de a modifica Constituția.

"Dar acest lucru este ilegal. Se încalcă legislația în vigoare. Este în contradicție cu recomandarea Comisiei de la Veneția și cu toate recomandările partenerilor occidentali, care au spus că nu trebuie să organizăm referendumul în aceeași zi cu alegerile", a declarat Zurab Todua.
El a menționat că, potrivit tuturor canoanelor democrației europene, dacă este necesar de organizat un referendum, acesta trebuie să aibă loc fie cu 60 de zile înainte de alegeri, fie după acestea. Dar partidul de guvernămînt a decis să neglijeze acest lucru și răspunde la toate reproșurile partenerilor externi că asta este situația din țară și așa trebuie. Au schimbat legislația, au pregătit amendamente.

Din nou, acest lucru se numește utilizarea resurselor administrative în scopuri proprii. Toate acestea se fac pentru a asigura victoria Maiei Sandu. Este clar de ce se organizează un referendum în aceeași zi. Pentru a crește numărul de voturi în favoarea Maiei Sandu, pentru că autoritățile pornesc de la faptul că majoritatea populației Republicii Moldova, judecînd după diferite sondaje sociologice, se declară pentru integrarea europeană, în orice caz, nu are nimic împotrivă. Dar pur și simplu prin forma în care se desfășoară sau, să zicem, prin politica pe care o duce partidul de guvernămînt, discreditează într-o anumită măsură această integrare europeană", a spus politologul.


În opinia sa, este regretabil faptul că opoziția, în cadrul ședințelor, discuțiilor, nu a abordat subiectul referendumului și nu a oferit interpretarea sa despre cum ar trebui de acționat la referendum celor care nu sînt de acord cu partidul de guvernămînt și nu îl cred.
"Dar mi se pare că un boicot nu va produce un rezultat clar. Încercarea de a face ca prezența la vot să fie mai mică decît cea necesară este, de asemenea, o propunere destul de dubioasă, pentru că este greu să le explici oamenilor că uite, luați acest buletin de vot și nu-l luați pe acesta, sau luați-l, dar nu-l plasați în urnă și luați-l cu voi. Va fi foarte greu de asigurat acest lucru în timpul alegerilor", a subliniat Zurab Todua.

El consideră că dacă o persoană votează împotriva Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, ar trebui să voteze și împotriva acestui referendum, împotriva problemelor care sînt specificate în acest referendum.

"În același timp, nu este absolut necesar ca el să fie împotriva integrării europene. Cred doar că este în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova ca un astfel de referendum să se desfășoare separat, într-o atmosferă calmă, fără a-l amesteca cu alte alegeri, pentru ca oamenii să înțeleagă într-adevăr clar și limpede pentru ce votează și în ce scop", a rezumat politologul.

42
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав