X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Vocea Poporului: Ar trebui în R.Moldova să fie recunoscute căsătoriile între persoanele de același sex?

2 feb. 2023,, 12:00   Societate
4090 0

La 17 ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat toate statele membre a Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex.

Concret, în virtutea sentinței date în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.

Republica Moldova, a devenit membru al Consiliului Europei în luna iulie 1995 și a ratificat Convenția europeană a drepturilor omului pe data de 24 iulie 1997, iar în mod indirect această decizie se răsfrînge și asupra țării noastră.

Astfel, refuzul legalizării căsătoriilor între persoane de același sex poate deveni pretext pentru a acuza Moldova că încalcă Convenția Europeană a drepturilor omului, care protejează viața privată și de familie.

Deși, autoritățile de la Chișinău nu și-au expus încă poziția în cazul acestei decizii, noi am întrebat opinia oamenilor.


Cum credi aceștia, ar trebui în Republica Moldova să fie recunoscute căsătoriile între persoane de același sex?

Majoritatea oamenilor intervievați se arată categoric împotriva luării unei astfel de decizii.

”Opiniile cu siguranță la toți sînt diferite, însă eu cred că asta ține de fiecare om în parte, însă nu aș vrea să fie încălcate în așa fel anumite norme creștine cu privire la căsătorie. Deci în principiul sînt împotrivă ca să fie indus acest cult LGBT, dar atîta timp cît asta nu ne afectează eu nu pot să spun nimic”, a spus o femeie.

”Niciîntr-un caz și în genere nu trebuie să vorbim nici public. Acesta este un păcat, o abatere de la normă”

”Este o abatere totală. trebuie total exclus. Însă asta se și vrea, globalizarea totală a planetei”, a spus un bărbat.

”Ei au nevoie doar ca Bruxelles să fie mulțumit și SUA, dar cum trăiesc oamenii lor nu le pasă”, a spus o altă femeie.

”Sînt categoric împotriva la așa ceva. Eu cred că asta este o boală”, a spus o femeie.

”Cum poate să fie așa ceva? Tata cu tata educă copilul, sau mama cu mama? Eu sînt împotrivă!, a mai spus o femeie.

”Ei ne impun să mergem spre aceste așa numite norme, dar acest lucru este unul total negativ. De ce un copil mic trebuie să cunoască așa lucruri? Guvernul, înainte de a schimba anumite legi, trebuie să întrebe poporul. Iubirea trebuie trăită în liniște și în taină. Fiecare trebuie să își trăiască viața cum vrea, dar nu în văzul lumii ”, a spus încă un bărbat.

De menționat că deși autoritățile încă nu și-au expus poziția, majoritatea comentatorilor cred că în această chestiune practica europeană nu trebuie să influențeze Moldova, căreia trebuie să-i fie acordată oportunitatea de a dezvolta propria politică pe calea înțelegerii tradiționale a căsătoriei, reieșind din tradițiile istorice, sociale și culturale. Constituția RM stabilește familia drept «căsătoria liberă între un bărbat și o femeie». La fel, Codul familiei interzice acest gen de căsătorii, el spune că nu se admit căsătoriile între «persoane de același sex ».

Decizia CEDO a fost criticată de Mitropolia Republicii Moldova.

1
0
0
0
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?