X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Vladislav Zotea: ”Alpiniștii nu sînt oameni nebuni”

28 mai. 2023,, 14:00   Societate
2289 0

Deși pentru unii oameni alpinismul este o nebunie periculoasă, pentru cei care sînt îndrăgostiți de munte, această pasiune este sensul vieții.

Într-un interviu pentru Noi.md, Vladislav Zotea, cel care pe 19 mai a reușit să își vadă visul împlinit și a urcat pe muntele Everest, a ținut să menționeze că alpiniștii nu sînt oameni nebuni, ci dimpotrivă sînt oameni cărora nu le este frică să viseze și să lupte pentru visul lor.

”Mulți oameni critică alpinismul din cauza riscurilor. Noi în alpinism încercăm să minimizăm riscurile. Dar alpinismul înseamnă și să te depășești pe tine însuți, să lupți cu mintea și cu organismul tău. Alpiniștii sînt oameni care știu să trăiască, care știu să simtă viața, pentru că sînt foarte aproape, la limita unor situații neprevăzute care pot duce la un sfîrșit tragic. Tu simți viața, apreciezi viața și încerci să nu o pierzi. În munți, începi să apreciezi lucrurile obișnuite, cum ar fi gustul merelor sau căldura. Pentru că mulți oameni nu apreciază căldura: dacă e frig – te îmbraci, dacă e cald – te dezbraci, sînt lucruri atît de simple. Iar pe munte începi să apreciezi confortul care ne înconjoară în viața de zi cu zi, apreciezi dușul cînd te întorci, apreciezi aceeași liniște, confortul. De aceea eu cred că alpiniștii sînt oameni care știu să aprecieze viața, care se bucură de viață și care văd valoarea lucrurilor simple. Alpiniștii sînt oameni fericiți, pentru că știu să se bucure de lucrurile mărunte: gustul mîncării, duș, haine curate, o băutură caldă și altele. Au rămas în viață și sînt fericiți. Așa că alpinismul mă face recunoscător și fericit într-o măsură oarecare”, a spus Vladislav.

Mai mult decît atît, alpinistul spune că cei care se aventurează să escaladeze un munte își asumă riscul de a pierde viața într-un mod conștient.

Cred că alpiniștii sînt oameni mult mai adecvați decît cei care trăiesc fără să-și asume riscuri, de fapt, fără să trăiască. Alpinismul este despre caracter, despre dorința de a-ți asuma riscuri, iar aceste calități nu ies la iveală doar în alpinism. Omul, de exemplu, se mută în altă țară pentru a încerca ceva nou, el luptă cu ceva. Disponibilitatea de a-ți asuma riscuri se manifestă nu doar în munți. De fapt, este vorba despre caracter care se manifestă și în viața de zi cu zi. Aceștia sînt acei oameni care sînt gata să spună adevărul, care sînt gata să facă unele sacrificii de dragul ideilor lor.


De ce sînt nebuni? Cred că aceștia sînt oamenii care schimbă lumea, aceștia sînt oamenii care aduc beneficii lumii. Aceștia sînt oamenii pe care ceilalți îi urmează pentru că ceilalți nu au curajul, puterea sau dorința de a-și asuma această responsabilitate. Aceștia sînt oameni minunați, oameni foarte buni”, a povestit Vladislav.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?