X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Nou record mondial al alpinistului nepalez Kami Rita Sherpa

24 mai. 20:30   Externe
1360 0

Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a ajuns miercuri pentru a 30-a oară pe vîrful Everest, doborîndu-şi propriul record de ascensiune pe cel mai înalt munte din lume. "Kami Rita a ajuns pe vîrf în această dimineaţă (miercuri).

El a stabilit un nou record de 30 de ascensiuni pe Everest", a declarat pentru AFP Mingma Sherpa de la Seven Summit Treks, informează Agerpres. Ghid montan de peste 20 de ani, Kami Rita Sherpa a urcat pentru prima dată pe vîrful Everest, la o altitudine de 8.849 de metri, în 1994, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

La vremea respectivă, scopul a fost o expediţie comercială. De atunci, el a escaladat cel mai înalt munte din lume aproape în fiecare an, însoţindu-i pe clienţi.

"sînt mulţumit de acest record, însă recordurile sînt în cele din urmă doborîte", a declarat Kami Rita Sherpa pentru AFP la 12 mai, după ce a ajuns pentru a 29-a oară pe vîrful Everest. "Faptul că ascensiunile mele ajută Nepalul să fie recunoscut în lume mă face şi mai fericit", a spus şerpaşul. În 2023, el a urcat de două ori pe vîrful Everest, realizînd de fiecare dată un nou record, după ce a fost depăşit de un alt ghid, Pasang Dawa Sherpa. Kami Rita Sherpa a declarat la acea vreme că nu făcea decît să "muncească" şi că nu urmărea să stabilească un record.

Alpinistul nepalez are în palmares alte cîteva vîrfuri de 8.000 de metri, printre care K2 din Pakistan, al doilea cel mai înalt munte din lume. În acest an, Nepalul a eliberat pentru prima dată 419 permise pentru escaladarea muntelui Everest. Cei mai muţi alpinişti realizează ascensiunea însoţiţi de un şerpaş. Peste 800 de persoane ar urma să încerce să escaladeze Everestul în timpul acestui sezon.


Opt dintre cei zece cei mai înalţi munţi de pe Pămînt se află în Nepal, unde sute de aventurieri sosesc în fiecare primăvară, cînd condiţiile meteorologice sînt mai favorabile. Peste 600 de alpinişti au ajuns pe vîrful Everest în 2023, an în care s-a înregistrat un număr record de decese: 18.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?