Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 580
Preşedintele stiri: 3732

Vestmoldtransgaz va gestiona începând de marți, rețeaua națională de transport de gaze din Moldova

18 sep. 20:17   Societate
555 0

Compania Vestmoldtransgaz, începe să opereze începînd cu 19 septembrie, sistemul național de transport gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

„Este un eveniment de o importanță istorică atît pentru Republica Moldova cît și pentru România”, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz, Ion Sterian. Potrivit lui, în următorii 5 ani se vor moderniza rețelele de transport al gazelor naturale și vor fi conectat la rețea gospodăriile care nu au încă acces la aceste resurse.

„Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Republica Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cît de curînd, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Republica Moldova. Îmi doresc să se deschidă cît mai repede toate capitolele de negociere și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.

Amintim că recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat contractul de locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale semnat între SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Vestmoldtransgaz”, care este subsidiara Transgaz România. Astfel, Vestmoldtransgaz obține începînd cu data de 19 septembrie curent posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe întreg teritoriul Republicii Moldova și statutul de operator cu ulterioara certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III.

SRL „Vestmoldtransgaz” a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”. Acționari ai Vestmoldtransgaz sînt Transgaz din România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?