X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Valeriu Ostalep, despre cedarea terenului fostului Stadion Republican către SUA: "Noi permitem cuiva să-și impună regulile"

3 apr. 11:08   Societate
3708 1

Transmiterea terenului fostului Stadion Republican din Chișinău pentru construcția unei noi clădiri a ambasadei SUA este o istorie neplăcută, este rușinos și trist.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate, fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii de autor "Tema" cu Ludmila Belcenkova, relatează Noi.md.

În același timp, Ostalep consideră că "noi, ca societate, merităm acest lucru pentru că prea puțin ripostăm și permitem cuiva să-și impună regulile".

Potrivit acestuia, se numesc niște sume abstracte, se vorbește despre construirea unui fel de centru, plantarea de copaci, înverzire.

"Toate acestea sînt pentru proști. Că noi nu știm să sădim copaci. Nu știm. Și avem nevoie de oameni care să vină din depărtare și să ne spună că vor da niște bani, nu se știe cînd și cui, pentru un centru oarecare, spunînd: o să vedeți cît de bine va fi totul ", a spus Valerii Ostalep.


Guvernul Moldovei a declarat anterior că prețul de vînzare a terenului de 5,2 hectare al fostului Stadion Republican din Chișinău pentru construcția unei noi clădiri a ambasadei SUA ar putea fi de 15 milioane de euro. Acestea sînt date preliminare, în timp ce datele finale vor fi făcute publice după ce se vor finaliza negocierile privind vînzarea-cumpărarea terenului.

Se preconizează că fondurile obținute din vînzarea terenului vor fi utilizate pentru cîteva proiecte importante: crearea Centrului de Cultură și Artă Contemporană ”Universul”, reparația școlilor sportive din țară, precum și realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.

Statele Unite ale Americii au salutat decizia guvernului Moldovei de a începe în mod oficial negocierile cu guvernul SUA în vederea achiziționării terenului de pe strada Tighina în vederea construirii unei noi ambasade a SUA și unui parc public adiacent.

"Sîntem încîntați să continuăm să avansăm către o prezență a Ambasadei SUA la Chișinău care să reflecte profunzimea parteneriatului de 32 de ani dintre cele două țări. Onorând semnificația istorică a sitului, așteptăm cu nerăbdare să restaurăm și să conservăm porțile istorice ale fostului Stadion Republican. Noul sediu va oferi o platformă solidă atât pentru relația noastră bilaterală, cât și pentru activitățile de cooperare pentru dezvoltare în deceniile următoare", a declarat Ambasada SUA în Moldova.

Anterior, ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, a declarat că construcția unei noi clădiri a Ambasadei SUA în Moldova pe teritoriul fostului Stadion Republican din Chișinău este planificată să înceapă pînă la sfîrșitul anului 2024, ridicarea acesteia va dura pînă la 5 ani, iar investițiile în acest proiect vor fi de 250 milioane de dolari.

După cum notează Agenția Proprietății Publice, în semn de omagiu adus semnificației istorice a fostului stadion situat pe Teren, SUA vor renova și repara porțile istorice, intrarea și spațiile asociate acesteia și le vor face accesibile publicului. În plus, SUA vor rezerva o parte din teren pentru spații de parc accesibile publicului, al cărui design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul RM și profesioniștii locali în design.

De asemenea, SUA și Guvernul RM vor conveni, de asemenea, asupra unui nume pentru spațiul parcului care să reprezinte relația dintre țări, un ideal sau un scop comun sau un alt nume potrivit cu care părțile sunt de acord. SUA va avea dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expunerea de artă, organizarea de evenimente, plasarea unei statui sau monument ori activități similare.

De remarcat faptul că în 2020, pe fondul nemulțumirilor legate de transmiterea terenului Stadionului Republican pentru construcția ambasadei SUA, a fost lansată o petiție online, care la acea etapă a fost semnată de aproximativ 8.000 de persoane și care cerea salvarea stadionului.

În ea se menționa faptul că ar trebui găsită o altă locație pentru construcția noului complex al ambasadei SUA la Chișinău, deoarece acesta nu poate fi construit pe locul fostului Stadion Republican.

În locul Stadionului Republican s-a propus construirea altor facilități de infrastructură importante pentru țară, în special a unui complex sportiv multifuncțional cu o arenă de gheață, unde tinerii chișinăuieni să poată practica sporturile de iarnă și alte sporturi.

58
1
1
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?