X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Valeriu Gurbulea: "Nu putem să ducem totul pînă la absurditate"

13 dec. 2023,, 05:30   Societate
3294 0

Procurorul General al Republicii Moldova trebuie să fie numit prin hotărîrea Parlamentului la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, iar o astfel de procedură ar fi mai solidă și mai sigură din punct de vedere al stabilității inamovibilității mandatului său.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a menționat că parlamentul este cel mai înalt organ legislativ al țării, iar deputații aleși de popor reprezintă voința poporului. Astfel, numirea procurorului general prin intermediul parlamentului ar fi o formă în două etape de numire a procurorului general de către popor, indirect prin intermediul deputaților delegați.

"Nu vreau să spun că actuala procedură de numire a procurorului general este proastă. Dar mi se pare că numirea procurorului general în plenul organului legislativ suprem este, din punctul meu de vedere, o procedură mai solidă și chiar mai sigură pentru procurorul general, din punct de vedere al stabilității și inamovibilității mandatului său. Singura întrebare este cine înaintează candidatura. Conform vechii proceduri, procurorul general era înaintat de președintele Parlamentului. Dar, poate că ar fi bine ca, avînd în vedere existența unui astfel de organ colegial de autoguvernare a procurorilor, cum este Consiliul Superior al Procurorilor, un astfel de candidat să fie reprezentat de Consiliul Superior al Procurorilor", a declarat Valeriu Gurbulea.

În opinia sa, este necesar de eliminat toate dispozițiile birocratice detaliate și complicate existente privind concursul.


"Totul ar trebui să fie foarte simplu. S-a eliberat funcția, poftim, se stabilește un termen limită pentru înaintarea candidaturilor. Consiliul Superior al Procurorilor le examinează și hotărăște problema. Dar la noi această procedură se transformă deja într-o absurditate, toate aceste concursuri, aproape că sînt alegeri naționale. Nu poți aduce totul la absurditate. Acest lucru, apropo, afectează și nivelul de încredere în procuratură în general și în procurorul general în special", a declarat fostul procuror general.

El a remarcat că, avînd un nivel atît de scăzut de încredere, este greu să desfășori un proces penal, în care se aplică pedepse, inclusiv pedepse cu închisoarea, unde sînt efectuate investigații, se arestează persoane.

În conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova, candidatul pentru funcția de Procuror General este selectat în baza unui concurs deschis organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Candidatul care a cumulat cel mai mare punctaj este propus de Consiliul Superior al Procurorilor Președintelui Republicii Moldova pentru numirea în funcția de Procuror General. Președintele Republicii poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de Procuror General în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia. Refuzul de numire trebuie să fie motivat și se face în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepționării propunerii.

La propunerea repetată a aceluiași candidat, făcută cu votul a 2/3 din numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, Președintele Republicii emite, în termen de 5 zile lucrătoare, decretul privind numirea candidatului în funcția de Procuror General.

Procurorul General este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție.

3
3
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?